Sistem karşıtı partilerin iktidar deneyimi : adalet ve kalkınma partisi (AKP) örneği - Tanrıverdi, Ayşe Duygu (My University, 2015)
Bu çalışmada, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) örneğinde, bir partinin iktidara geliş sürecinde yerel ve uluslararası sınırlamalar ve fırsatlar bağlamında, sistem karşıtı parti kimliğinin hangi alanlarda ve ne şekilde rol aldığı incelenmiştir. Bu bağlamda, Türk siyasal sisteminde, İslam ve Türk siyasal sisteminin resmi ideolojisi “Kemalizm” arasındaki şartlara bağlı olarak biçimlenen ve dönüştürücü ilişki üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda, 1946’dan beri Müslüman çoğunluğa sahip ulusların arasında, fay hatlarına rağmen demokrasiyi koruyabilmiş tek ülke olan Türkiye’nin yakın tarihinde demokrasi ve sekülerleşme arasında yaşanan gerilimler vurgulanmıştır. slamcılık, Muhafazakar Demokrasi, Siyasal Parti, Sistem-karşıtı Parti, Hizip

In this study, taking the case of Justice and Development Party (AKP) as an example, the role of an anti-systemic identity within the context of local and international limitations and opportunities in a party’s accession to power was analyzed. The transformative relationship between Islam and Kemalism, the official ideology» of Turkish political system, was also examined. At the same time, the controversial nature of Turkish secularization which led to polarization and tension within the state and society relation is emphasized. Islamism, Conservative Democracy,Political Party, Anti-system Party, Faction
Keywords: Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP); Hizip; İslamcılık; Muhafazakar Demokras; Sistem-Karşıtı Parti; Siyasal Part; Siyasi Partiler; Türkiye