2001 ekonomik krizinden sonra sorunlarla başetme yaklaşımlarının sanayi alanı çalışanlarında incelenmesi - Kantekin, Bilge (My University, 2003)
Yaşadığımız yüzyıl psikolojik olarak sorunlu bir çağ olarak kabul edilmektedir. Teknolojik gelişmelere rağmen insanlar duygusal olarak sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunlara stres veren yaşam şartları, doğal veya insan eliyle oluşturulmuş felaketler ve ekonomik sorunların neden olduğu gözlenmektedir. Ekonomik kaynaklarını kaybeden veya kaybetme tehdidi hisseden bireyler psikolojik olarak sorunlar yaşamakta ve bu sorunlarla başetmeye yönelik yaklaşımlar geliştirmektedir. 2001 yılında ülkemizde küçük büyük her sektörü etkileyen aşılması zor bir Ekonomik kriz yaşanmıştır. Bu kriz sonrasında çoğu sektörler işçi çıkartmış ve bir çoğu da kepenkleri kapatmıştır. Bu çalışmada işten çıkarılan ve çıkarılma durumunda olan insanların geliştirdikleri yaklaşımlar farklı değişkenler ışığında incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma beş bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde çalışmanın amacı, önemi, varsayımları ve sınırlılıkları verilmiştir. İkinci bölümde stres ve ekonomik kriz konularıyla ilgili literatür çalışmaları verilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi, evreni ve örneklemi, verilerin toplanması, veri toplama araçları, verilerin işlenmesi, çözümlenmesi ve yorumlanması anlatılmıştır. Dördüncü bölümde bulgular verilmiştir. Beşinci bölümde ise sonuçlar irdelenmiştir. Haziran 2003Bilge KANTEKİN It is admitted that this century is troublesome psychologically. In spite of technological developments people live in trouble emotionally. It is observed that stressful life conditions, natural or manmade disasters and economical problems caused this troubles. People who lost their economical sources or who feel about treating with losing them, live in trouble and they improve approaches to work off them. In 2001, there was a serious economical crises which affected in all kind of sectors in our country. After this crises, in many sectors employees were dismissed from their job and most companies closed. In this study approaches improved by people who were dismissed from their job were examined using different factors. This study consists of five parts. In the first part, the aim, importance, approximations and limitations of this study were given. In the second part, literature studies about stress and economical crises were given. In the third part, method of research, collecting data, agent for collecting data, processing, resolution and comment of data were mentioned. In forth part, findings were given. In the fifth part, results were discussed.
Keywords: Ekonomi; Ekonomik durum ve koşullar; Psikoloji