Güney Kore'nin 1. ve 2. ekonomik kalkınma planları ile Türkiye'nin 1. ve 2. beş yıllık ekonomik kalkınma planlarının politik ekonomi açısından karşılaştırılması - İstikbal, Deniz (My University, 2018)
1960’lı yılların başında kişi başına 60 dolarlık bir ekonomik geliri bulunan ve komşusu Kuzey Kore’den daha güçsüz bir ekonomik yapıya sahip olan Güney Kore, bu yoksulluk durumundan kurtulmak için 1962-1971 yılları arasında iki adet ekonomik kalkınma planı uygulamış ve bu kalkınma planlarını başarı ile tamamlamıştır. Türkiye ise Güney Kore ile aynı dönemlerde uyguladığı ekonomik kalkınma planlarında, Güney Kore kadar başarılı olamamıştır. Türkiye’de ekonomik kalkınma planları döneminde milli gelir 2 kattan fazla artarken, Güney Kore’de bu oran 3 kattan fazla olmuştur. İhracat rakamlarındaki artış ise kalkınma planlarının başlangıç ve bitiş yıllarına göre Türkiye’de 2 kat, Güney Kore’de ise 30 kattan daha fazla bir artış sağlanmıştır. Bu çalışmada iki ülkenin uluslararası politik ekonomi açısından 1. ve 2. ekonomik kalkınma planlarının karşılaştırılması yapılacak ve Türkiye’nin ekonomik kalkınma planlarını, Güney Kore’nin ekonomik kalkınma planlarının gerisine düşüren nedenler ortaya konulmaya çalışılacaktır.

South Korea, which had an economic income of $ 60 per capital at the beginning of the 1960s and had a weaker economic structure than its neighbors North Korea, imposed two economic development plans between 1962 and 1971 in order to get rid of this poverty, have successfully completed. Turkey also implemented an economic development plan as South Korea in the same period, it was not as successful as South Korea. The period of Turkey’s the economic development plan of national income increased by more than 2-times, this increase was more than 3 times in South Korea. the increase rate in export figures according to the development plan, according to beginning and ending times in Turkey two times, while South Korea has achieved an increase of more than 30 times. In this study will compare the reasons of why Turkey got behind of South Korea according to two countries international political economy focusing on comparison of 1. and 2. the economic developmet plan.
Keywords: Comparative; Development; Development plans; Economic development; Economics; Ekonomi; Ekonomik kalkınma; Güney Kore; Kalkınma; Kalkınma planları; Karşılaştırmalı; Politic economy; Politik ekonomi; Politik Ekonomi South Korea; South Korea; Turkey; Türkiye