Kermesik asit ve flavokermesik asitin asit sabitlerinin ve alüminyum (III), kalay (II) metalleriyle oluşturdukları komplekslerin kararlılık sabitlerinin potansiyometrik yöntemle tayini - Seyhan, Serap Ayaz (My University, 2012)
Kermesik Asit ve Flavokermesik Asitin Asit Sabitlerinin ve Alüminyum(III) , Kalay(II) Metalleriyle Oluşturdukları Komplekslerin Kararlılık Sabitlerinin Potansiyometrik Yöntemle Tayini Kermes böceği (Kermes vermilio) nin içerdiği başlıca boyarmadde bileşenleri kermesik asit ve flavokermesik asittir. Alüminyum(III) ve kalay(II) tuzları doğal boyarmaddelerle boyama işleminde mordan olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, organik pigmentlerin çoğu da metal kompleksleridir. Bu çalışmada ilk olarak, kermesik asit ve flavokermesik asitin protonlanma sabitleri Irving-Rossotti metodu ile potansiyometrik yoldan bulundu. Kermesik asitin 250C de hesaplanan protonlanma sabitleri logK1 = 5.58, logK2 = 3.72, logK3 = 2.45, logK4 = 1.92 ve flavokermesik asitin 250C de hesaplanan protonlanma sabitleri logK1 = 4.74, logK2 = 3.72, logK3 = 2.54 ve logK4 = 2.07 bulundu. Kermesik asit ve flavokermesik asitin alüminyum(III) ve kalay(II) ile oluşturduğu kompleksin oluşum sabiti aynı metot kullanılarak hesaplandı. Bu hesaplamada ligandın pK değerleri veri olarak kullanıldı. 250C deki kararlılık sabitleri kermesik asit- alüminyum(III) kompleksi için logK' = 6.14, kermesik asit- kalay(II) kompleksi için logK' = 7.44; flavokermesik asit- alüminyum(III) kompleksi için logK' = 7.77, flavokermesik asit- kalay(II) kompleksi için logK' = 7.84 bulundu. Ortamda ikinci ligand olarak yalnız OH- iyonları bulunduğu varsayılarak komplekslerin koşullu oluşum sabitleri hesaplandı. Ayrıca kompleksler için çizilen koşulu oluşum eğrilerinden koşullu oluşum sabitlerinin maksimum değere ulaştığı pH aralıkları belirlendi. Anahtar Sözcükler: Boyarmadde, flavokermesik asit, kermesik asit, kermes böceği, potansiyometri

Determining Stability Constants of Kermesic Acid and Flavokermesic Asid Complexes with Tin(II) and Aluminium(III) by Potentiometric Method Kermes insect (Kermes vermilio) constituents kermesic acid and flavokermesic acid. The aluminium(III) salts were used as mordant in the dyeing process with natural dyes. In the other hand, most of the organic pigments are metal complexes. In this study first, the protonation constants of kermesic acid and flavokermesic acid were determined potentiometrically by Irving Rossotti method. The evaluated protonation constants for kermesic acid logK1 = 5.58, logK2 = 3.72, logK3 = 2.45, logK4 = 1.92 and the evaluated protonation constants for flavokermesic acid logK1 = 4.74, logK2 = 3.72, logK3 = 2.54 and logK4 = 2.07 at the 25 0C were found. The formation constants of aluminium(III) and tin(II) of kermesic acid and flavokermesic acid were determined by the same method. In this calculation, pK values of ligands were used as data. Stability constants were found for kermesic acid-aluminium(III) complex logK' = 6.14, kermesic acid-tin(II) complex logK' = 7.44 and for flavokermesic acid-aluminium(III) complex logK' = 7.77, flavokermesic acid-tin(II) complex logK' = 7.84 at the 25 0C. Conditional formation constants of complexes, under the assumption that only existance of OH- ion as a second ligand in solution, were calculated. Also, from the conditional formation curve drawn for complexes, pH intervals where conditional formation constant reach a maximum was determined. Dyestuff, flavokermesic acid, kermesic acid, kermes insect, potentiometry
Keywords: Analitik Kimya