TA derece 3 / yüksek dereceli kasa invaze olmayan mesane kanseri tanısı alan hastalarda günlük pratiğimiz - (:unkn) unknown (My University, 2019)
AMAÇ Kasa invaze olmayan mesane kanserleri (KİOMK) arasında pTa derece 3 ya da yüksek dereceli tanısına daha az sıklıkla rastlanmaktadır. Uluslararası rehberlerde tedavi ve takip önerileri benzerlik gösterse de, günlük pratikte bu hasta grubundaki tanı ve tedavi uygulamaları farklılık gösterebilmektedir. Bu çalışmada ülkemizde pTa derece 3 / yüksek dereceli KİOMK tanısı alan hastalarda ülkemizdeki merkezlerde uygulanan yaklaşımın paylaşılması amaçlanmıştır. HASTALAR VE METOD Bu çalışma Üroonkoloji Derneği Mesane Tümör Çalışma Grubu tarafından planlandı ve yürütüldü. 2001 ile 2017 arasında; pTa derece 3 ya da yüksek dereceli tümör tanısı alan ve en az 1 yıl takibi yapılan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların tümörlerine ait özellikler, ilk tanı sonrası reTUR uygulama oranları, intrakaviter BCG tedavisi uygulama oranları, takiplerdeki hastalık tekrarı ve ilerlemesi oranları değerlendirildi. BULGULAR Katkıda bulunan 12 merkezden paylaşılan toplam 378 hasta değerlendirildi ve çalışma kriterlerine uygun olan 360 hasta dahil edildi. Hastaların % 51,4’üne reTUR uygulandığı görüldü. ReTUR uygulanan ve uygulanmayan hastalara ait veriler tablo 1’de gösterilmiştir. ReTUR uygulanan hastaların % 47,1’inde rezidü tümör saptanmıştır. İlk tanı TUR materyalinde detrusor kası pozitif olan hastaların % 44,7’sinde ve ilk tanı TUR materyalinde detrusor kası negatif olan hastalarında % 52,6’sında rezidü tümör saptanmıştır. İlk tanı TUR materyalinde detrusor varlığına göre reTUR patoloji sonuçları tablo 2’de gösterilmiştir. SONUÇ Tanı TUR patolojisi pTa derece 3 / yüksek dereceli saptanan hastalardan reTUR uygulananların yaklaşık yarısında rezidü tümör saptanmıştır. ReTUR uygulanmayanlara oranla bu grupta; daha yüksek oranda büyük boyutlu tümörlerin olması, daha düşük oranda detrusor kası saptanması, daha yüksek oranda intrakaviter BCG uygulanması ve takiplerde de daha yüksek oranda T1 hastalığa ilerlemenin saptanması, bu tedavi yaklaşımının sübjektif olarak daha agresif seyredeceği düşünülen tümörlerde uygulandığı izlemini vermektedir.
Keywords: Tıp; Cerrahi Tıp Bilimleri; Sağlık Bilimleri; Temel Tıp Bilimleri; Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi; Medicine; Surgery Medicine Sciences; Health Sciences; Fundamental Medical Sciences; Biostatistics and Medical Informatics; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; CERRAHİ; TIBBİ BİLİŞİM; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; SURGERY; MEDICAL INFORMATICS; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Cerrahi; Dahiliye; Tıbbi Bilişim; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Surgery; Internal Medicine; Health Informatics; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; mesane kanseri; pTa; derece 3; yüksek derece; reTUR