ANONİM ŞİRKETLERDE YÖNETİM KURULU KARARLARININ GEÇERLİLİĞİ (ÖZELLİKLE BATIL YÖNETİM KURULU KARARLARI) (TTK m. 391) - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Yönetim kurulu kararlarının geçerliliğine ilişkin TTK m.391in kaynağını İsviçre Borçlar Kanunu (m.706/b ve 714) oluşturmaktadır. Maddenin düzenleme amacı, iptal edilebilir ve batıl kararlar arasındaki farkın belirlenmesi ve bu sayede pay sahibinin korunmasını güçlendirmektedir. Ancak maddede mehazdan farklı olarak, eşit işlem ilkesine aykırılık bir geçersizlik sebebi olarak sayılmıştır. Bu durum özellikle TTK m.445 ile açık çelişki oluşturmaktadır. Bu bend dışındaki anonim şirketin temel yapısına uymayan veya sermayenin korunması ilkesini gözetmeyen, pay sahiplerinin özellikle vazgeçilmez nitelikteki haklarını ihlal eden veya bunların kullanılmalarını kısıtlayan ya da güçleştiren kararlar ile diğer organlarının devredilemez yetkilerine giren ve bu yetkilerin devrine ilişkin kararların batıl sayılması Türk Hukuku açısından isabetlidir. Ancak yönetim kurulu toplantılarındaki usul ve esaslara ilişkin iç yönergeye ilişkin ikincil mevzuatın bir an önce çıkartıl- ması ve hayata geçirilmesi içtihatlar ve uygulama açısından büyük önem taşımaktadır.

The source of Turkish Commercial Code (TCC) article 391 regarding the validity of the board of directors resolutions is CO (Swiss Code of Obligations) art. 706/b and 714. The aim of the p rovision is to determine the diff erence between the invalidity and annulability and theref ore to enf orce the shareholder p rotection. However, as distinct f rom the source the art. 391 def ines acts against equal treatment p rinciple as a reason of invalidity. This f act creates a clear contradiction with art. 445. The listed invalidity reasons other than this subparagraph -acts violating the f undamental structure of the company, disregarding the p rinciple of cap ital p rotection, violating or restricting the rights unalienable rights of the shareholders or involving acts under the in transmissible rights of other organs- are in line with Turkish law. Furthermore the secondary legislation regarding the internal directive on p rocedure and elements of board meetings is considerably important f or the p ractice as well as the j urisp rudence.
Keywords: Hukuk