Kurumların üzerine düşen vergi yükü - Töralp, Funda (My University, 2007)
KURUMLARIN ÜZERİNE DÜŞEN VERGİ YÜKÜ ÖZET Vergi, kamu harcamalarını karşılamak üzere, devletin egemenlik gücüne dayanarak, cebren ve karşılıksız olarak aldığı paralar şeklinde tanımlanırken vergiyi ödeyenler için ise bir yüktür. Vergi, işletmeler için bir maliyet unsurudur. İşletmeler de bu maliyeti minimuma indirebilmek için bir takım yollara başvururlar. Bunlar, vergi yasalarındaki haklardan faydalanmak şeklinde olabileceği gibi vergiyi yansıtmak şeklinde de olabilir. Kurumlar Vergisi açısından uluslararası bir karşılaştırma yapıldığında ise Kurumlar Vergisi oranlarının AB’ye üye ülkelerde bile birbirinden farklı olduğu görülmektedir. En yüksek oranların ABD ve Japonya’da uygulanmakta olduğunu söyleyebiliriz. Ancak oranın yüksek olması her zaman daha fazla vergi tahsil edildiği anlamını da taşımamaktadır. İşletmelerin karları üzerinde büyük etkilere sahip Kurumlar Vergisinin oranları tüm dünyada düşük vergi oranı uygulayan ülkelerle rekabet edebilmek için düşüş eğilimindedir. Nitekim ülkemizde de 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile verginin oranı %30’dan %20’ye indirilmiştir. Ülkemizdeki Kurumlar Vergisi yükü ise, OECD ortalamasından da AB ortalamasından da düşüktür. Bu da, büyük ölçüde Kurumlar Vergisi yasasında istisna ve muaflıkların ne kadar geniş yer tuttuğuyla ilgilidir. Çalışmamızda kurumların üzerindeki vergi yükü incelenerek vergi yükünün işletmeler üzerindeki etkileri ortaya konulmuştur. Kurumlar Vergisinin işletmelerin kuruluş yeri seçiminden, hukuki şekillerine; yatırım kararlarından, finansmanlarına ve tasarruflarından, kar dağıtım politikalarına kadar geniş bir yelpazede seyreden etkileri bulunmaktadır. TAX BURDEN ON CORPORATIONS

Tax is defined as money collected by force and with no return, which grounds on the sovereignty right of the state, in order to cover public expenditures. Tax is a burden on the payer. Tax is a cost component for enterprises. They try various ways to minimize this cost. These can be in the form of benefiting from the rights in the tax law or shifting the tax. When an international comparison is made with regard to Corporate Tax, the corporate tax rates in EU member countries are different from each other. We can say that, the highest tax rates in practice are in USA and Japan. However, it doesn't always mean that the higher the tax rates yield higher revenue. Corporate Taxes, which have huge effects on profits of enterprises, are in a downtrend, in order to compete with the countries those of which administer low tax rates. In fact, corporate tax rate in our country is reduced from 30 % to 20% by 5520 numbered Corporate Tax Act. The tax burden in our country is lower than both EU and OECD average. This is related to how much tax exceptions and exemptions take place in Corporate Tax Law. In this study, the effects of tax burden on the enterprises are introduced by analyzing tax burden on corporations. Corporate Tax has effects in a broad range from building place, legal form, investment decisions, financing, saving to distribution of profit policies.
Keywords: Hukuk; Mali Hukuk; Vergi Hukuku; Vergi_Hukuk; Vergilendirme_Hukuk