The effect of future anxiety on entrepreneurial intention - Ataoğlu, Asel (My University, 2023)
Temel olarak bu çalışmanın amacı, lisans öğrencilerinin gelecek kaygısı ve girişimcilik niyetlerini anlamak ve çevreden aldıkları desteğin seviyesine göre öğrencilerin kişisel tutumlarının değişip değişmediğini görmek, düzeylerini belirlemek ve bu durumların alt boyutlarında demografik, sosyal ve aktif duruma göre farklılık olup olmadığını belirlemektir. Üniversite öğrencilerinin eğitimsel özellikleri ve üniversite öğrencilerinin gelecekte girişimcilik niyetlerinin olup olmadığı ile kaygı alt boyutları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve düzeylerinin belirlenmesidir. Ögrencilerin ve yeni mezunların beklentileri zihinsel ve duygusal özellikleriyle oluşur, bireyin iş dünyasına atılmasında ve başarısını sürdürmesinde girişimcilige atılma niyeti önemli bir role sahiptir. Bu açıdan değerlendirildiğinde bireyin kariyer uyumunun, gelecek kaygısı ve belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyi üzerindeki etkisi kaçınılmaz bir durumdur. Bu açıdan bakıldığında, kariyer uyumunun gelecek kaygısı ve belirsizliğe tahammülsüzlük üzerindeki etkisi kaçınılmazdır. Öte yandan kişisel tutumlarının sosyal destekleriyle ilişkisi bireyin alması gerek kararlarda büyük rol aldığından ayrı düşünülemez. Çalışmanın ana hatları şu şekilde açıklanabilir. Öncelikle, gelecek kaygısı girişimcilik niyetiyle bütün olarak literatürde olan çalışma sayısı sınırlı sayıdadır. Ülkemiz ekonomisinin kırılganlığını göz önünde bulundurarak, bu konunun daha çok konuşulması ve bu konudaki araştırmaların genişletilerek öğrencilerin ve mezunların geleceğe dair soru ve şüphelerinin anlaşılması gerektiğine inanıyorum. Türkiye'de nicel araştırmaların çoğu belirli bir sektöre yönelik yapılmıştır, bu konuyla ilgili önceki araştırmalar, hangi örgütsel başarı faktörlerinin dikkate alınması gerektiğine odaklanmıştır. Öğrencilerin gelecekten beklentileri ve tutumları kariyer hedefleri girişimcilik isteğinin düzeyleri hakkında güncel bilgilerle literatüre katkıda bulunacaktır. Tüm genç yetişkin insanlar gibi, lisans öğrencilerinin de sadece bağımsız bir kişisel yaşamın gelişimiyle bağlantılı psikolojik ve psikososyal değişimlerle değil, aynı zamanda profesyonel kariyere hazırlanırken üniversite çalışmalarında karşılaştıkları akademik ve sosyal taleplerle de baş etmesi gerekir. Bu nedenle lisans eğitimi dönemi bireyin yaşamında hassas bir dönemdir ve bu dönem pek çok kişi tarafından ruhsal sorunları önleyebilecek veya azaltabilecek sistemlerin ve müdahale yöntemlerinin geliştirilmesi açısından önemli olarak görülmektedir. Araştırma modeli bağımsız değişken olarak gelecek kaygısını bağımlı değişken olarak girişimcilik niyetini göstermektedir. Bu nicel çalışma her bölümden ve seviyeden lisans ögrencilerine hitap etmektedir, örneklem bağlantı kurulan öğrencilerin yardımıyla diğer öğrencilerle ulaştırılıp değerlendirilicektir.

Basically, the aim of this study is to understand the future anxiety and entrepreneurial intentions of bachelor students and to see whether students personal attitudes change according to level of support they receive from the environment, to see their levels and to determine whether there are differences in the sub-dimensions of these situations according to demographic, social and active status. To evaluate the relationship between the educational characteristics of university students and whether university students have entrepreneurial intentions in the future and anxiety sub-dimensions and to determine their levels. The expectations of students and new graduates are formed by their mental and emotional characteristics, and the intention to enter entrepreneurship has an important role in the individual's entry into the business world and maintaining success. From this point of view, the effect of career adaptation on the level of future anxiety and intolerance of uncertainty is inevitable. From this perspective, the effect of career adaptation on future anxiety and intolerance of uncertainty is inevitable. On the other hand, the relationship between personal attitudes and social support cannot be separated from the fact that it plays a major role in the decisions that individuals need to take. The main lines of the study can be explained as follows. First of all, the number of studies in the literature on future anxiety and entrepreneurial intention as a whole is limited. Considering the fragility of our country's economy, I believe that this topic should be discussed more and research on this topic should be expanded to understand students and graduates questions and doubts about the future. Most of the quantitative research in Turkey has been conducted for a specific sector, previous research on this topic has focused on which organizational success factors should be considered. It will contribute to the literature with up-to-date information about students future expectations and attitudes, career goals and levels of entrepreneurial intention. Similar to any young adults, bachelor students encounter various psychological and psychosocial changes as they navigate their personal growth and also face academic and social pressures in their university education, which aims to prepare them for professional careers. Consequently, the period of bachelor education is considered a crucial phase in an individual's life, and many perceive it as significant for developing systems and interventions that can prevent or mitigate mental health issues. The proposed research model focuses on examining the relationship between future anxiety as an independent variable and entrepreneurial intention as a dependent variable, utilizing a quantitative approach. The study aims to include students from all departments and levels by engaging connected students to form the sample group.
Keywords: Başarı, İşletmelerde; Entrepreneurship; Future Anxiety; Gelecek; Gelecek kaygısı; Genç İşsizliği; Girişimcilik; Girişimcilik Niyeti Future; Hopelessness; Kaygı; Kişisel Tutum; Personal Attitude; Success in business; Umutsuzluk; Worry; Youth Unemployment