Covid-19 pandemisinin kadın sağlık çalışanları üzerindeki etkileri, hastalığı anlamlandırma ve salgınla başa çıkmadaki süreçleri üzerine nitel bir çalışmam - Yazkan, Sonnur (My University, 2023)
2019 yılının son ayında, ilk kez Çin’in Wuhan şehrinde meydana gelerek, kısa sürede tüm dünyaya etki eden ve 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan bir virüs olan ‘Corona Virüs’ özellikle sağlık çalışanlarının hayatlarını birçok noktada etkilemiştir. Pandemi dönemlerinde sağlık çalışanları yüksek risk grubunda yer almaktadırlar. Dünyanın ilk kez tanıdığı bulaşıcı bir hastalık olan ve ağır zatürreye sebep olarak can kayıplarına yol açabilen covid-19 salgınında da sağlık çalışanları virüsle ilk muhatap olan kesim olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü’nün de verilerine göre salgının ilk aşamasında 52 ülkeden yaklaşık 22.000 sağlık çalışanı covid-19’a yakalanmıştır. Bazı sağlık çalışanları, hastalığı çok şiddetli geçirmezken bazı sağlık çalışanlarında ise bu durum ölümle sonuçlanmıştır. Ülkemizde de ilk vaka 11 Mart 2020’de görülmüş olup ülke geneline kısa sürede yayılmıştır. Ülkemiz sağlık çalışanları da bu pandemi süresince virüsle mücadele eden öncelikli kesim olmuşlardır. Tezin konusu kapsamında, pandemiden oldukça etkilenen, yüksek riskli grupta yer alan ve Covid-19 geçirmiş kadın sağlık çalışanları ile nitel bir çalışma yapılmıştır. Çalışmada mülakat yöntemi kullanılmış olup araştırma covid-19 geçirmiş 8 kadın sağlık çalışanı ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada kadın sağlık çalışanlarının hastalığa yakalandıkları süre zarfındaki duygu durumları, anlamlandırmaları, hastalıkla başa çıkmada dinin etkisinin olup olmadığı ve genel anlamda sürece dair yaşadıkları stres-kaygı durumları ele alınmış ve başa çıkma süreçleri ile ilgili veriler elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre ise; anlamın, bireylerin zorluklarla başa çıkmasında önemli bir role sahip olduğu görülmüş ve tüm katılımcıların hem mesleklerine hem de yaşadıklarına dair anlamlandırmalar yaparak süreçle başa çıktıkları görülmüştür.

Corona virus emerged for the first time Wuhan city in China at the end of the 2019 and in a short time it affected whole world. On 11 March 2020, WHO (World Health Organization) declared pandemic. In this pandemic process especially health care providers are in a high risk group because their life completely affected by the process. This infectious disease Covid-19 caused pneumonia and loss of life and it never seen before in the World. In additon health care providers are first group which is deal with this infectious disease. Acoording to WHO’s data in the first part of pandemic process 22.000 health Professional were infected from 52 countries. While some of them recuperated some cases resulted in death. In our country, first case was seen on 11 March 2020 and in a short span of time disease spreaded countrywide. Also our health professionals were first group which is struggled with infectious disease.Within the context of thesis’ subject a qualitative research will be carried out with female health care providers who are in high risk group and infected. In this study, trying to get data about participants’ emotional states, anxiety and stress, coping process and effect of religion on coping process during their illness..Within the scope of the thesis, a qualitative study was conducted with femela health care professionals who were highly affected by the pandemic process, included in the high-risk group and infected. In the study, the interview method was used and the research was carried out with 8 femela health care workers. And in the study, the emotional states of femela health care workers during the time they were diagnosed with the disease, whether there is an effect of religion on coping with the disease, and the stress- anxiety situaitions experienced in the process in general were discussed and data on coping processes were collected. Acoording to study results it seemed that meaning had an important role for coping with difficulties and it was seen that all participants coped by giving a new meaning to both their profession and their experiences.
A qualitative study on the effects of Covid-19 pandemic on women healthcare professionals, interpretation of ilness and coping proceses
Keywords: Anlamlandırma; Anxiety; Başa Çıkma Pandemic; Coping; COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); Healthcare workers; Interpration; Kaygı; Pandemi; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Sağlık çalışanları; Stres; Stress; Turkey; Türkiye