Yerel yönetimlerde bir politika transfer aracı olarak Benchmarking : İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği - Kurtaran, Şaban (My University, 2011)
Benchmarking, Yerel Yönetimler. ÖZET Yerel Yönetimlerde bir politika transfer aracı olarak Benchmarking’in İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneğinde incelendiği bu çalışmada, öncelikle Benchmarking kavramı üzerinde durularak, Benchmarking’in yöntemlerinden bahsedildi. Yeni Kamu Yönetimi modeli çerçevesinde Toplam Kalite Yönetimi ve Benchmarking ilişkisi incelendikten sonra, performans yönetim modeli olarak Benchmarking konusu işlendi. Genel olarak Benchmarking’ten bahsettikten sonra, Yerel Yönetimlerde Benchmarking’in performans yönetim modeli olmanın ötesinde bir politika transfer aracı olarak kullanılabilirliği tartışıldı. Bencharking yapacak olan yerel yönetimlerde uygulanabilmesi için bir takım şartların yerine getirilmesi gerektiğinden hareketle hazırlık ve uygulama aşamaları ve bu aşamalarda yapılması gerekenler incelendi. Son olarak hem bir yerel yönetim hem de bir metropol olması anlamında, Kentsel Ulaşım, Kentsel Dönüşüm ve Kentsel Su Yönetimi başlıkları altında İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği incelendi. Benchmarking, Local Governments.

Benchmarking methods has been talked about, by elaborating primarily on Benchmarking concept, in this working that has been researched about an example of Istanbul Metropolitan Municipality as a political transfer tool in local governments. Benchmarking subject has been studied as performance management model after researching relation of Benchmarking and Total Quality Management within the framework of New Public Management model. Generally Benchmarking has been talked about, after beside of being a performance management model of Benchmarking in Local Governments, usability of Benchmarking as policy transfer tool has been discussed. One set of conditions must be practiced in local governments that will perform Benchmarking so requirement of preparation and implementation phases and those stages have been researched. Finally, in term of being the both of local government and metropolis, under the Urban Transportation, Regeneration and Water Management headings, example of Istanbul Metropolitan Municipality has been researched.
Keywords: Belediyeler; Benchmarking; Yerel Yönetimler