Öğretmenlerde dindarlık, değerler ve iş doyumu üzerine bir araştırma - Arslan, Zeynep (My University, 2006)
ÖĞRETMENLERDE DİNDARLIK, DEĞERLER VE İŞ DOYUMU ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu çalışmada öğretmenlerin dindarlık eğilimleri, değer yönelimleri ve iş doyumları arasındaki ilişki incelenmiş, cinsiyet, yaş, medeni durum, branş ve mesleki kıdem gibi sosyo-demografik değişkenlerin dindarlık, değer tercihleri ve iş doyumunu yansıtan tutum ve davranışlar üzerinde nasıl bir açıklama gücüne sahip olduğu araştırılmıştır. Bu amaçla İstanbul ve İzmit illerinin çeşitli semtlerinde görev yapan farklı branşlardaki toplam 150 öğretmene dindarlık ölçeği, Schwartz değerler ölçeği ve iş doyumu ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonuçları dindarlık, değer yönelimleri ve iş doyumu arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Dindarlık eğilimleri ile en güçlü pozitif ilişkinin tespit edildiği değer gelenek değeri, en güçlü negatif ilişkinin tespit edildiği değerler ise hazcılık ve uyarılım değerleridir. Dindarlığın özellikle ibadet ve toplumsal etki boyutlarını yansıtan tutum ve davranışlarla işe yönelik duygusal tutumlar arasında da pozitif yönde anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Ayrıca iş doyumunu yansıtan özelliklerle gelenekselcilik, iyilikseverlik, başarı ve evrenselcilik değerleri arasında güçlü pozitif ilişkiler olduğu belirlenirken, iş doyumuyla negatif yönde ilişkili olan tek değerin hazcılık olduğu tespit edilmiştir. Sosyo-demografik ilişkilerin de dindarlık, değer yönelimleri ve iş doyumu üzerinde etkili olduğu, cinsiyetin dindarlık ve değer yönelimlerinde farklılığa yol açarken iş doyumu üzerinde etkili bir faktör olmadığı görülmüştür. Yaş ve mesleki kıdem değişkenlerinin, dindarlık, değer tercihleri ve iş doyumu üzerinde açıklama gücüne sahip önemli etkenler olduğu belirlenmiştir.

A RESEARCH ABOUT RELİGİOCİTY, VALUES AND JOB SATISFACTION OF TEACHERS Key Words : Religiocity, Values, Job Satisfaction In this research the relationship between religiocity, values and job satisfaction of teachers has been analized and socio-demographical variables like sex, age, marital status, branch and occupational seniority influences on religiocity, value preferences and job satisfaction and their reflections on behaviour and attitudes has been investigated. For this purpose, A religiocity Survey , Schwartz Value Survey, and Job Satisfaction Survey has been applied to 150 teachers working in various districts of Istanbul and Izmit. The results has shown that there are significant relations between religiocity, value inclinations, and job satisfaction. It has been determined that the most important pozitively related value with religiocity is the Tradition Value and the most negatively related values are determined as Hedonisme and Stimulation Values. It has been seemed that there are significant positive relations between emotional attitudes regarding one’s job and the attitudes of religiocity especially those which are reflecting worship and Social Effect dimensions . Additionally, it has also been determined that there are strong relations between characteristics of job satisfaction and values of tadionalizm, bnevolence, accomplishment and universalism. Furthermore, hedonisme is found as the unique value which is negatively related to the job satisfaction. Also seemed that socio-demographical relations has an effect on religiocity, value influences and job satisfaction, but, sex makes a difference on religiocity and value influences while on the other hand it doesn’t have an effect on job satisfaction. It has also been found that variables of age and occupational seniority have significant effects on religiocity, value preferences and job satisfaction.
Keywords: Dindarlık; İş Doyumu; Öğretmenler