Poliçe genel şartları ve türk ticaret kanunu tasarısı uyarınca: sağlık sigortası sözleşmesi - Karabıyık, Aydın (My University, 2006)
Ö Z E T Tez çalışmamızın birinci bölümünde sağlık sigortası sözleşmesinin Sağlık Sigortası Poliçe Genel Şartları ve doktrinde yer alan tanımlarına yer verilmektedir. Yapılan bu tanımlar doğrultusunda sağlık sigortası sözleşmesi; sigortalının genel ve özel şartlarla çerçevesi çizilen teminat kapsamındaki bir etkenle, tedavisi için masraf gerektiren bir hastalığa yakalanması halinde gerekli tedavi giderleri ile çalışamadığı günler ve varsa bu süreler içersindeki bakımı için gündelik olarak belirlenen meblağların ödenmesi güvencesini sağlayan sigorta sözleşmesi olduğu belirlenmektedir. Ayrıca bu sigorta türünün hastalığın yıkıcı ekonomik neticelerini bertaraf etme ve sosyal sigortalar tarafından temin edilen himayeyi tamamlama şeklinde belirlenen amacı ve ihdas sebepleri açıklanmaktadır. Sözleşmenin kurulması, tarafları, nitelik ile özellikleri ve unsurları hakkında bilgi verilmektedir. Sağlık sigortası sözleşmesinde riziko kavramı ve kapsamı tespit edilmektedir. Bu bölümde son olarak sağlık sigortası benzer sigorta sözleşmeleri olan hayat sigortası ve kaza sigortası ile karşılaştırılmaktadır. İkinci bölümde öncelikle Sağlık Sigortası Poliçe Genel Şartları uyarınca sağlık sigortası teminatının kapsamında yer alan tedavi giderleri, gündelik tazminat ve günlük bakıcı parası ile özel şartlarla genellikle teminat kapsamına alınan doğum ve gebelik, yeni doğan, suni uzuv ve check-up teminatları hakkında açıklamalarda bulunulmaktadır. Sağlık Sigortası Poliçe Genel Şartları ile özel şartlarında teminat dışı bırakılan durumlar ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Bunun yanı sıra sağlık sigortası sözleşmesinin hükümleri bir başka deyişle tarafların sözleşmeden kaynaklanan sigortacının poliçe verme, sigorta bedelini ödeme ve sır saklama yükümlülükleri ile sigorta ettirenin prim ödeme, ihbarda bulunma, riziko gerçekleştiğinde gerekli önlemleri alma ve riziko ile ilgili belgeleri sigortacıya teslim etme yükümlülükleri değerlendirilmektedir. Üçüncü bölümde ise Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’ nda yer alan hastalık ve sağlık sigortası kavramları açıklanmakta; hastalık sigortasının meblağ sigortası, sağlık sigortasının ise zarar sigortası özelliklerinin olduğu belirlenmekte ve yeni düzenlemeler tek tek incelenerek karşılaştırmalı olarak değerlendirilmektedir. Üç bölümden oluşan tez çalışmamız; vardığımız sonuçların tespiti ve konuya ilişkin önerilerimizin sunulması suretiyle neticelendirilmektedir.

First Chapter of our thesis study includes General Conditions of Health Insurance for health insurance agreement and its definitions existing in the doctrine. Health insurance agreement, in the direction of these definitions done, is specified as an insurance agreement providing coverage security of payment of necessary treatment costs and sums determined daily for not worked days and for care during these days, if the insured gets disease, which requires any expense for treatment, under a factor in the scope of coverage that is outlined in the general and special conditions. Besides, the aim and invention reason of this insurance type are specified as to eliminate detrimental economical consequences of sickness and completing protection provided by social insurances. Information about establishing the agreement, the sides, quality and features, and elements whereof is given. In this chapter, lastly, health insurance is compared with life insurance and accident insurance, which are similar insurance agreements to it. The second chapter includes explanations about treatment costs, daily indemnity and daily nursing money in the scope of health insurance coverage in accordance with General Conditions of Health Insurance and birth and pregnancy, newborn, artificial organ and check-up indemnifications taken under coverage generally by special conditions. Situations left out of indemnification in General Conditions of Health Insurance Policy and special conditions whereof are examined in details. Right alongside these provisions of health insurance agreement, with other words, obligations of the sides such as of insurer delivering policy, paying insurance coverage and keeping confidentiality, and of policy owner, to pay premium, to serve notification, to take necessary actions when the risk is realized and deliver documents in connection with the risk to the insurer are evaluated. An in the third chapter disease and health insurance concepts existing in Turkish Commercial Code Draft are explained; it is specified that disease insurance is amount insurance, and health insurance is risk insurance and new arrangements are studied one by one and evaluated comparatively. Our thesis study consisting of three sections, have been concluded with determining results achieved and our suggestions in connection with the subject.
Keywords: Sigortacılık_Ticaret Hukuku; Sosyal Güvenlik_Sigorta, Sağlık; Sosyal Güvenlik_Türkiye