Kosova bölgesindeki Arnavut, Boşnak, ve Türk gençlerinin dini yönelimleri - Gashi, Feim (My University, 2008)
Gençlerin dini tutumlarıyla ilgili olarak Balkan ülkelerinde gerçekleştirilen daha önceki araştırmalar, sınırlı sayıda ve içerik itibariyle de oldukça genel bir nitelik arz etmektedir. Tamamı eski Yugoslavya döneminde yapılan ve Kosovalı gençleri de içine alan söz konusu bu araştırmalar, önemini korumakla birlikte, şu andaki mevcut durum itibariyle güncellenmeye ve özelleştirilmeye ihtiyaç duymaktadırlar. Araştırmamız, bu gerekçeler göz önünde bulundurularak ve bağımsızlığını ilan ettikten sonra Kosova Cumhuriyeti’nde yapılacak benzer araştırmalara başlangıç olması amaçlanarak gerçekleştirilmiştir. Kosova Cumhuriyetinde Arnavut, Boşnak ve Türk Gençlerinin Dini Yönelimleri başlığını taşıyan bu uygulamalı araştırmada, Kosova’da yaşayan genç Müslümanların dini yönelimleri tespit ve tahlil edilmiş, bu yönelimlerdeki benzerlik ve farklılıklar karşılaştırmalı bir biçimde ele alınarak ortaya konulmuştur. Araştırma sonuçları, Kosova’da yaşayan genç Müslümanların dini yönelim ve dini yaşam konusunda olumlu bir tutum içinde olduklarını, bu konulardaki düşüncelerinde farklılıklarından ziyade benzerliklerin daha fazla belirginleştiğini; Kosovalı gençlerin yaşadıkları tüm zorluklara rağmen inançlarına sahip çıktıklarını, ahlâkî tutum ve davranışlarının daha çok müspet yönde olduğunu ve gençlerin bu davranışlarını iyi yönde geliştirmeye çalıştıklarını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca araştırmada ileri sürülen hipotezlerin genel olarak desteklendiği; elde edilen bulguların daha önce bu konuda yapılan araştırmalarda ortaya çıkan tespit ve sonuçlarla örtüştüğü görülmüştür. Son olarak bu araştırmanın bundan sonra Kosova’lı gençlerin dini yönelimleri ile ilgili yapılacak daha geniş kapsamlı araştırmalara belli ölçüde ışık tutacağı umudu içerisinde olduğumuzu belirtmek isteriz.

We see that the former researches which have been prepared and made in Balkans about religious tendency or religious inclination of young generation, are limited and are common from the point of view of content. Furthermore these researches or investigations which made in period of Yugoslavia and contain Kosovian youngs, need to update from the point of view of present condition in spite of protect its importance. Taking consideration all of these and intending to become beginning into researches like it which will be made in Republic of Kosovo in period after to become independence, we prepare this work. In this thesis which is called Religious Attitudes of Albanian, Bosnian and Turkish Youngs in Kosovo, we establish and analyses the religious inclination of Muslims who live in Konsovo and with comparative method we explain and make clear the similarities and differences in this inclinations. In conclusion we must say and assert that The Kosovian Muslims are in positive thrift about the matter of the religious inclination and about the matter of the religious life; then we must say that Kosovian Muslims have similarity thoughts about subject of the religious tendency and the religious life, and we can say that in their thought about matter which have been mentioned the similarities are too many than differences. Furthermore in spite of difficultnesses which Kosovian youngs were exposed to it, they keep their beliefs; and we must say that their ethical approaches and behaviors are approved from point of view of ethical rules. Separately we see that Kosovian youngs try to improve their ethical behaviors into better level. Then in this work generally the hypothesis which we have asserted are supported and the conclusions of this work are not different the conclusions of former researches and works which have been prepared in Turkey. In final we wont to designate what we hope that this research will became a directory for subsequent more comprehensive researches that will be prepared and made in Kosovo about matter which have been mentioned.
Keywords: Din; Din Psikolojisi