Graves oftalmopatisinde verilen eğitim ile suni gözyaşı, göz egzersizi ve bant uygulamalarının semptomlara etkisi - Kısa, İnci (My University, 2009)
1. ÖZET Bu çalışmanın amacı, Graves oftalmopati’ li hastalara verilen eğitim ile suni gözyaşı, göz egzersizi ve bant uygulamalarının semptomlara, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına ve uyku sorununa etkisini değerlendirmektir. Çalışma, deneysel ve vaka-kontrollü olarak yapıldı. Araştırmada veriler ‘Hasta Tanıtım Formu’, ‘Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği’ ve ‘Uyku Sonrası Değerlendirme Ölçeği’ ile bire bir yüz yüze görüşme yöntemi ile araştırmacı tarafından toplandı. Hastaların göz çapları Hertel ölçeği ile ölçüldü. Eğitim grubunda 33, kontrol grubunda 30 hasta yer aldı. Eğitim grubuna ilk görüşmede araştırmacı tarafından veri toplama araçları uygulandıktan sonra, yine araştırmacı tarafından hazırlanan renkli eğitim kitapçığı yardımı ile eğitim verildi. Kontrol grubuna, veri toplama araçları uygulandıktan sonra eğitim verilmedi ancak ikinci görüşmeden sonra bu hastalara da eğitim ve kitapçığı verildi. İkinci görüşmeler üç ay sonra yapıldı. Eğitim grubu hastalarında yapılan eğitim, oftalmopati semptomlarında, uyku sorunlarında ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarında olumlu değişim yaratırken, suni gözyaşı, göz bantı ve göz egzersizi uygulamaları, uyku sorunlarında, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarında anlamlı etki yaratmadı. Birinci ve ikinci görüşmeye göre kontrol grubunda göz semtomlarında, uyku sorunlarında ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarında ise anlamlı fark görülmedi. Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları toplam puanı ve ölçeğin alt boyutu olan sağlık sorumluluğu, fiziksel aktivite, beslenme alışkanlığı, ruhsal gelişim, kişilerarası ilişkiler ve stres yönetimi puanları kontrol grubuna göre eğitim grubunda anlamlı olarak yüksek bulundu. Oftalmopatili hastalarda göz semptomlarını azaltma, sağlıklı yaşam biçimi davranışları kazandırma ve uyku sorunlarını gidermek için sağlık eğitimi önerilir. Egzoftalmus, göz egzersizi, Graves oftalmopati, sağlıklı yaşam biçimi, uyku sonrası değerlendirme. 2.

Effect of Artificial of Tears, Eye Exercise, Appliying Bandage and Given Training to Symptoms in Graves’ Ophthalmopathy The aim of the study was to investigate effects of artificial tears, eye exercise and bandage application to symptoms, healthy life style attitude, and sleeping problems via given training to patients with Graves’ ophthalmopathy. This study was performed experimental and case-controlled. In this study, data was obtained by interview method via ‘Patient Accredition Form’, ‘Health Promotion Lifestyle Profile Scale' and 'Post Sleeping Inventory Scale’ by researcher. Patients' eye diameters are measured with Hertel exophthalmometer. There were 33 patients recruited to the training group and 30 patients admitted to the control group. Data collection tools had been applied the training group in first interview, training was given via colorful training booklets which are prepared by researcher. Second interview was performed three months later. Health training had significant effects on ophthalmopathy symptoms, Post Sleep Invantory Scale scores and Healthy Promotion Lifestyle Profile Scale scores, whereas artificial tears, eye exercise and bandage did not have significant effect on Post Sleep Inventory Scale scores and Healthy Promotion Lifestyle Profile Scale scores. There were no significant differences between first and second interview in control group. Total score of Healthy Promotion Lifestyle Profile Scale and health responsibility, base dimension of the scale, physical activity, nurturing habits, physiological development, interpersonal relations and stress management were found significant higher in training group than in control group. In conclusion, health training is advised for decreasing eye symptoms, sleeping problems and acquiring attitudes for healthy life style on patients with ophthalmopathy. Key Words: Eye exercise, evaluation for post sleeping, exophthalmos, Graves’ ophthalmopathy, healthy life style.
Keywords: İç Hastalıkları