Üniversite Öğrencilerinde Renk Kavramını Oluşturan Düşünce Biçimleri - (:unkn) unknown (My University, 2002)
Renk, çocukluktan itibaren başlayarak gerek günlük hayatta gerekse okullardaki farklı derslerde sıkça karşılaşılan bir kavramdır. Bu araştırmada, fen derslerinin,öğrencilerde ortak bir renk kavramını oluşturmaya yönelik bütünleştirici etkisinin olup olmadığı ve öğrencilerin renkle ilgili edindikleri fikirlerin neler olduğu, bu fikirlerin ne ölçüde kabul edilebilir olduğu, öğrencilerdeki konuyu anlamaya yönelik zorlukların neler olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmacı tarafından geliştirilen yarı-yapılandırılmış ikili mülakatlarla gönüllü öğrencilerde (N=6) renk kavramını oluşturan düşünce biçimleri irdelenmiştir. Görüşme sırasında öğrencilerin daha önce verdikleri yazılı cevaplarda açık olmayan noktalar, yanlış veya eksik ifadeli cümleler seçilerek kullanılmıştır. Bu araştırmada araştırmacı, görüşmeci rolünü üstlenmiş ve öğrencilerin olgular arasında analoji yoluyla çıkarttıkları varsayımlara karşı duyarlı olmuştur. Ortaya çıkan düşünce biçimleri Newton'un 1705 yılında yayınlanan Optics adlı eseri ile Goethe'nin 1810 yılında yayınlanan Theory of Colors eserindeki görüş farklılıkları göz önüne alınarak değerlendirilmiştir.

Color is a concept which has been learned since childhood, either in daily life or in school. This research aims to determine if there is an integrative function of science lessons which can help students perceive a common concept of color, what the students' ideas about color are, and how acceptable these ideas are and what difficulties the students face. In this research, the basis of thoughts that creates the color concept in students' minds has been investigated by performing semi-structured interviews. In this research, the researcher also played the role of interviewer and was sensitive to analogies which the students made between various concepts. These thoughts have been, evaluated taking into account the differences seen in Newton's treatise named Optics, 1705 and Goethe's treatise named Theory of colors, 1810.
University Students' Thoughts about the Concept of Color
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları