Buddha statues and his relics in Theravada Buddhism - Ismail, Wan Nusrah Wan (My University, 2022)
Bu araştırma, Theravada Budizm mezheplerindeki insanların Buda heykelleri ve kalıntıları hakkındaki görüşleri üzerine kullandıkları yaklaşımı incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Budist heykellerine gösterilen tazimin nasıl ve ne zaman başladığını belirlemektir. Ardından, Budist heykellerinin çeşitliliğinin nedenlerini, yerleştirilmelerinin gerçek anlamını açıklayarak ortaya çıkaracağız. Bu çalışma aynı zamanda Budist heykellerin çeşitliliğini ve bunların anlamlarını ele alacaktır. Araştırmamızda Theravada’nın Buda heykelleri ve kutsal emanetleri hakkındaki görüşlerini ve inançlarını inceleceğiz. Budizm erken dönemlerde, Buda’nın da tavsiyelerine uyarak heykele karşı bir tavır göstermiştir. Ancak, daha sonraları, Buda heykelleri ve kutsal emanetleri adeta bu dinin önemli ve kutsal bir unsuru haline gelmiştir. Bu değişimi açıklama bakımından da bu araştırma oldukça önemlidir. Bu nedenle araştırmamız bu dinde heykellerin kabulüne sebep olan faktörleri de inceleyecektir. Tezde kullanılan metodoloji, Budist bilim adamlarının görüşleriyle bağlantılı olarak, röportaj açıklamaları içeren teorik yaklaşıma dayanmaktadır ve antropoloji ve etnografinin yanı sıra tarihteki araştırmaları da dikkate almaktadır.

This research aims to study the approach used by people in Theravada Buddhism sects on their opinions about Buddha statues and its relics. This study also aims to determine how and when compensation for Buddhist statues began. Then, we will also uncover the reasons of diversity Buddhist statues by explaining the true meaning of their placement. In our research, we will investigate Theravada opinions and beliefs about Buddha statue and his relics. In early times, Buddhism, following the Buddha’s advice, took a stance against sculpture. Later, however, sculptures of the Buddha and his relics became an important element as sacred of that religion. This research is very important to discuss that change. Our research will therefore also look at the factors that contributed to the acceptance of sculptures in that religion. The methodology used throughout the paper is based on theorotical approach, involving the explanations by interview session, in relations to the scholars opinions and considers research in history as well as anthropology and ethnography.
Keywords: Buda; Buddha; Buddhism; Budizm; Heykel; Kalıntı; Mezhepler; Relic; Sects; Sembolizm; Symbolism; Theravada; Theravada Statue