Afganistan ekonomisinin kalkınmasında enerjinin rolü ve önemi - Sadid, Muhammad Amin (My University, 2019)
Ekonomik kalkınma, basit düşük gelirli geleneksel ekonomilerin modern sanayi ekonomilerine dönüştürüldüğü süreçtir. Terim bazen ekonomik büyüme için eşanlamlı olarak kullanılsa da, genellikle bir ülkenin ekonomisindeki kalitatif ve nicel iyileştirmeleri içeren bir değişimi tanımlamak için kullanılmaktadır. Kalkınmanın temel hedefleri; asgari yaşam düzeyinin altında yaşayan insanların azaltılması, insanların genel sağlık durumlarının kontrol altına alınması, temel ihtiyaç olan beslenme, barınma gibi insani değerlere önem verilmesi, sosyal aktiviteler geliştirilerek insanların daha çok etkileşim içerisinde mutlu ve kaliteli yaşam sürdürmelerini sağlamaktır.Askeri yaşam düzeyinin altında olan Afganistan az gelişmiş ülkedir. 2001 sonrası Afganistan’da uluslararası koalisyon güçlerinin desteğiyle yeniden yapılandırılmalar neticesinde ekonomisi kendini toparlamaya başlamıştır. Afganistan ekonomisinde önemli rol oynayan Tarım Gayrı Safi Yurtiçi Hasılanın yaklaşık %21’ini oluşturmaktadır, bunu takip eden ikinci en önemli sektör ise Sanayi sektörüdür; ülke GSYİH’ sinin %22’sine katkı sağlamaktadır ve bir diğer önemli sektör de hizmet sektörü Gayrı Safi Yurt İçi Hasılanın yüzde 55’ini oluşturmaktadır.Çalışmada Ekonomik kalkınmayı etkileyen faktörler incelenecek olup, özellikle enerjinin kalkınma üzerindeki etkisine değinilecektir. Bahse geçen önemli üç sektöründe geliştirilmesinde rolü olan ve Afganistan’da rezerv ve potansiyelleriyle bol miktarda bulunan yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynakları araştırılmaktadır. Dolayısıyla bu potansiyel enerji kaynaklarının altyapıları geliştirilerek üretilmesi ve ülkenin kendi enerji talebini karşılayabilmesi halinde sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmaya sahip olacağı ön görülmektedir.

Economic development is the process by which simple low-income traditional economies are transformed into modern industrial economies. Although the term is sometimes used as a synonym for economic growth, it is used to describe a change that includes qualitative and quantitative improvements in the economy as desired. The main objectives of development are; The aim of this study is to reduce the living conditions of the people living in the minimum level of living, to control some general health conditions, to ensure the importance of the people who have basic human values such as shelter and in a more focused and happy environment in which they prefer to develop social activities.Afghanistan is a less developed country. After 2001, as a result of the structuring of Afghanistan with the support of international coalition forces, the economy began to recover. Playing an important role in Afghanistan's economy Agriculture is the family of about 21% of the Gross Domestic Product, followed by the second and most important sector; English for 22% of the country 's GDP.In the study, the concept of economic development is changed. The three major industry developers mentioned are renewable and non-renewable, abundant with Afghanistan's reservation and goals. To ensure cleanliness, to save energy, to ensure production and to make them clear the energy demand required.
Keywords: Afganistan; Afganistan Ekonomisi; Afghanistan; Economic Development; Economics; Ekonomi; Ekonomik Kalkınma; Energy; Enerji Afghanistan Economy; Finance; Maliye