Dört sikloheksil fenoksiftalonitril grubu içeren yeni metalli ftalosiyaninlerin sentezi karakterizasyonu ve bazı fiziksel özelliklerinin incelenmesi - Niazy, Muzamil (My University, 2022)
DÖRT SİKLOHEKSİL FENOKSİFTALONİTRİL GRUBU İÇEREN YENİ METALLİ FTALOSİYANİNLERİN SENTEZİ KARAKTERİZASYONU VE BAZI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ. Ftalosiyaninler ile uzun yıllardır çalışılmakta olup, halen üzerlerinde yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Ftalosiyanin ve geçiş metali kompleksleri, gaz sensörleri, katalizörler, güneş pilleri, sıvı kristaller, doğrusal olmayan optikler, elektrokromik ekranlar ve fotodinamik terapi gibi çeşitli teknolojik uygulamalarda kullanılmaktadırlar. İlk aşamada başlangıç bileşiği [3,3'-sikloheksilidenbis(2-sikloheksilfenoksiftalonitril)] (3), 3-nitroftalonitril (1) ve 1,1-bis[3-sikloheksil-4-hidroksifenil]sikloheksan (2) reaksiyonu ile kuru DMF ve K2CO3 varlığında sentezlendi. Daha sonra bileşik 3 ten (Co(II), Zn(II), In(III)) (4,5,6) ftalosiyaninler elde edildi. Sentezlenen yeni bileşikler kolon kromotografisi ile saflaştırıldıktan sonra yapıları 1H-NMR, FT-IR, UV-vis ve MALDİ-TOF spektroskopisi yöntemleriyle aydınlatılmıştır.

SYNTHESİS CHARACTERİZATİON, AND INVESTIGATION OF SOME PHYSICAL PROPERTİES OF NEW METALOPHTHALOCYANİNES CONTAİNİNG FOUR CYCLOHEXYL-PHENOXYPHTHALONİTRİLE GROUPS. Phthalocyanines have been studied for many years and intensive research is still being carried out on them. Phthalocyanine and transition metal complexes are used in various technological applications such as gas sensors, catalysts, solar cells, liquid crystals, nonlinear optics, electrochromic displays and photodynamic therapy (PDT). In the first step, the starting compound [3,3'-cyclohexylidenebis(2-cyclohexylphenoxyphthalonitrile)] (3), 3-nitrophthalonitrile (1) and 1,1-bis[3-cyclohexyl-4-hydroxyphenyl]cyclohexane (2) are reacted with dry DMF and synthesized in the presence of K2CO3. Then, different (Co(II), Zn(II), In(III)) (4, 5, 6) phthalocyanines were obtained from compound (3). After the synthesized new compounds were purified by column chromatography, their structures were elucidated by 1H-NMR, UV-Vis, FT-IR and MALDI-TOF spectroscopy methods.
Keywords: Chemistry; Kimya; SLKDJFSDKJFSDOIUFIX SLKDJFAOSDIFUSODIF