Edirne Kadısına ait İ'lâmlar, Mecmûa-İ İ'lâmât, 1201-1202/ 1787-1788 (değerlendirme ve çeviri) - Fırtına, Sefa (My University, 2018)
Çalışmamız İBB Atatürk Kitaplığı Muallim Cevdet Yazmaları, nr. K298’te kayıtlı eserin çeviri ve değerlendirmesinden oluşmaktadır. Kütüphanede “Mecmua-i i‘lamat: Edirne sarayının tamiri, 1201-1202 H. yıllarındaki seferlerle, birkaç vekayi’’ ismiyle kayıtlı eser 1201-1202 (1787-1788) yıllarına ait Edirne ile alâkalı kayıtlar içermektedir. Bu kayıtlar eserin muhtevâsı açısından Edirne’de bulunan Saray, kaldırım, köprü, çeşme, ahır tamiri, o yıllardaki sefer, Şâhin Giray’ın Edirne’deki eşyâlarının ve adamlarının akıbeti, Edirne menzillerinin durumu, veraset, katl, nafaka ve alacak – verecek gibi başlıklarda tasnif edilmiştir. Eserde müellifine dair bir isimden bahsedilmemiştir.

Our study consists of the transcription and evaluation of the book no. K298 of the IBB Atatürk Library Muallim Cevdet, the book registered with the name “Mecmua-i i‘lamat: Edirne Palace Repair, 1201-1202 with expeditions in Hijri years, a few events’’ contain records related to Edirne in 1201 - 1202 (1787-1788). These records are located in Edirne, the palace, pavement, bridge, fountain, barn repair, war in those years, Şahin Giray's belongings and men in Edirne, the status of the Edirne's menzil (stopover), succession, death, alimony and receivables-will give to issues such as is reserved. The author's name is not mentioned in the works.
Keywords: 1201-1202; Edirne; Edirne Palace; Edirne Sarayı; History; Ilam; İlam; Magazine; Mecmua; Menzil; Munşeat; Münşeat; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918; Osmanlı-Avusturya Savaşı; Osmanlı-Rus Savaşı; Ottoman Empire, 1299-1918; Ottoman-Austrian War; Ottoman-Russian War; Repair; Şahin Giray; Tamir; Tarih; Turkey; Türkiye