Hac döneminde karşılaşılan sağlık riskleri - TUFAN ÇİNÇİN, ASLI; ÇİNÇİN, AHMET ALTUĞ (My University, 2022)
Hac, Mekke ve çevresindeki kutsal topraklara yılın belirli bir döneminde yapılan bir seyahat olup gücü yeten her Müslümanın ömründe bir kez yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Bu sebeple Suudi Arabistan dışından her yıl 1,5 milyon hacı adayı bu yolculuğa çıkıp dünyanın en büyük kalabalığını bir araya getirirler. Toplum sağlığını uluslararası ölçekte etkileyebilecek bu benzersiz olay hacı adayları için yüksek sıcaklık ve yoğun kalabalığa bağlı olarak hem fiziksel hem de mental olarak yorucu bir süreçtir. Doktorların, hacı adaylarının tıbbi hazırlığını en doğru şekilde yapabilmeleri için karşılaşacakları durumlar ve sağlık riskleri açısından bilgili olmaları gereklidir. Zorunlu tutulan meningokok aşısının yanı sıra pnömokok ve influenza aşılarının tavsiye edilmesi, adayların yürümek durumunda kalacakları mesafeler için hac öncesi kardiyovasküler kapasitelerini artırıcı egzersizleri yapmalarının önerilmesi, hem hijyen hem de karşılaşılabilecek tıbbi sorunlar hakkında bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Kitlelerin bir araya geldiği durumlarda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının önlenebilmesi için yıllardır yürürlükte olan zorunlu sağlık önlemlerine ek olarak yeni ortaya çıkan Ortadoğu Solunum Sendromu Coronavirusu (MERS-CoV), Ebola kanamalı ateşi, kolera salgınları gibi güncel problemlere yönelik önlemler de mevcuttur. Bu yazı ile doktorların hacı adaylarının karşılaşabileceği sağlık sorunları hakkında bilgilendirilmesi ve bu sayede onlara daha iyi bir danışmanlık sunabilmesi amaçlanmaktadır

Hajj, the pilgrimage to Mecca and surrounding holy sites is a religious exercise, which every physically able Muslim must undertake once in his of her lifetime. Every year 1.5 million Muslim pilgrims converge in Saudi Arabia for the world’s largest annual gathering. This unique event, which might possess some public health implications on a global scale, is exhausting both physically and mentally for every pilgrim due to extreme heat and crowded accommodation. Therefore it’s essential that the physicians are aware of the health risks and surroundings of the pilgrims in order to provide appropriate preparation. Apart from mandatory meningococcus vaccination, immunizations against pneumococcus and influenza should be recommended, appropriate physical training to increase their endurance beforehand must be emphasized and education about hygiene possible complications should be provided. To minimize the health risks that arise due to gathering of masses there are many standard precautions in effect however recent issues such as Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV), Ebola hemorrhagic fever and cholera epidemics mandate new precautions. In this article we aim to address the health risks pilgrims face and how physicians can provide better counseling before this travel.
Keywords: Coronavirus enfeksiyonu; İslam; risk faktörleri; salgın hastalıklar; seyahat; toplum sağlığı; Coronavirus infections; Islam; risk factors; disease outbreaks; travel; public health