Sınıf öğretmenlerinin kendi algılarına göre ölçme ve değerlendirme yeterlikleri - Güneş, Ayten (My University, 2007)
Bu araştırmanın amacı, bir ölçme aracı yoluyla sınıf öğretmenlerinin kendi algılarına dayalı olarak ölçme ve değerlendirme ile ölçme ve değerlendirme alt yeterlik düzeylerini saptamak ve bu ölçekten aldıkları puanlar bakımından çeşitli değişkenlere göre aralarında anlamlı farklar olup olmadığını araştırmaktır. Karşılaştırmalı türden ilişkisel tarama modeli kullanılan bu araştırmada bir ölçme aracı geliştirilmiştir ve veriler bu ölçme aracı ile toplanmıştır. Araştırma bulguları ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir. Sınıf öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme yeterlikleri ile ölçme ve değerlendirme alt yeterlikleri ortalamalarının hem beklenen ortalamadan hem de yeterlik ölçüsü puanından farkını test etmek için t-testi yapılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, mezun olunan yüksek öğretim kurumu, medeni durum, ve görev yapmakta olunan okul türü değişkenlerine göre ölçme ve değerlendirme yeterlik puanları ile ölçme ve değerlendirme alt yeterlik puanları ortalamaları arasındaki farkı test etmek için tek boyutlu varyans analizi ile ilişkisiz grup t-testi yapılmıştır. Yapılan varyans analizi sonucunda grup ortalamalarının karşılaştırılmasında varyansların homojen olduğu durumlarda LSD Post-Hoc Çoklu Karşılaştırma testi, varyansların homojen olmadığı durumlarda Tamhane’s T2 Post-Hoc Çoklu Karşılaştırma testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin tüm ölçek ve alt boyutlar bazında sahip oldukları ölçme ve değerlendirme yeterlik düzeyleri arasındaki ilişki Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ile hesaplanmıştır. Araştırma bulgularına dayalı olarak sınıf öğretmenlerinin tüm ölçek ve alt boyutlar bazında ölçme ve değerlendirme yeterliklerine yeterince sahip olmadıkları görülmüştür.

The aim of this research is to define the measurement and evaluation, and its sub capability levels of class teachers with a survey tool based on their own perceptions, and to search if there is significant differences between them according to the points taken from this scale. In this research in which comparative type relational scan model is used, a survey tool was developed and the datas were collected via this tool. Research evidences show that the scale is valid and confidential. The t-test is done to test the distinction from the measurement and evaluation and its sub capability averages of class teachers to both expected average and capability measurement point. One dimensional variance analysis with unrelated group t-test is done to test the difference between the measurement and evaluation capability points according to sex, age, professional status, the graduation university, marital status, the type of school where he/ she works variances, and measurement and evaluation sub capability points. In homogen variances cases, LSD Post-Hoc Multiple Comparative Test; in not homogen variances cases Tamhane’s T2 Post-Hoc Multiple Comparative Test is used for comparing the group averages. The relation in measurement and evalutation capability levels of the class teachers in whole scale and sub dimensions is calculated by Pearson Moments Multiplication Coefficient. Based on the reseach findings, it is seen that the class teachers have not enough measurement and evaluation capabilities in whole scale and sub dimensions.
Keywords: Öğretmenler_Öğrenim ve Öğretim; Ölçme ve Değerlendirme_Öğretmenler