Çocuklarda ilaç kullanımı konusunda ebeveyn tutumlarının değerlendirilmesi - Haciyev, Ulvi (My University, 2020)
Amaç: Çalışmamızda; ‘Çocuklarda İlaç Kullanım Anketi’nin dilimize uyarlanmasıyla Türkiye'deki ebeveynlerin çocuklarda ilaç kullanımına yönelik tutumlarının araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Ocak-Haziran 2019 tarihleri arasında yapılmıştır. 150 kişinin katılımı ile gerçekleşen çalışmamıza, eczanelerde çalışmanın amacı ve yöntemi anlatıldıktan sonra, Hasta Onam formunu imzalayan, eczaneye herhangi bir nedenle 0-12 yaş arası çocuğuna ilaç almak için gelen ebeveynler dahil edilmiştir. Ebeveynlerin tutumlarını değerlendirmek için 21 maddeden oluşan çocuklarda ilaç kullanım anketi (CMUQ) kullanılmıştır. Bulgular: 150 ebeveynin (kadın/ erkek sayısı: 135/ 15) yaş medyan değeri 30 (20-49), çocuklarınki (kız/ erkek sayısı: 86/ 64) ise 4 (1-12) yaş olarak hesaplanmıştır. 4 alt ölçekten oluşan anketin alt ölçeklerinin Cronbach alfa ve ortalama değerleri sırasıyla şu şekildedir: Birinci alt ölçekte 0.716; 28.07±5.86, ikinci alt ölçekte 0.673; 13.76±5.31, üçüncü alt ölçekte 0.552; 25.62±3.86 ve dördüncü alt ölçekte ise 0.389; 13.07±2.13. Sonuçlar: Ebeveynlerin çocuklarında ilaç kullanma bilgi ve becerisinin yeteri seviyede olmadığı tespit edilmiştir. Ebeveynlerin ilaçlarla ilgili doğru inançlara sahip olması için doktor, eczacı ve hemşirelerin hasta eğitimini doğru bir şekilde yapması gerekmektedir. CMUQ anketi Türkçe kullanılmaya uygundur; ancak faktör analizinin sonuçlarının orjinal çalışmaya göre farklılık göstermesi nedeniyle Türkçe versiyonunun daha da geliştirilmesi gerekmektedir.

Objective: The study aimed to assesment of parents’ attitudes towards use of medicines in their children. Methods: Our study was conducted between January and June 2019. The study was carried out with the participation of 150 people. After explaining the purpose and method of working in pharmacies, parents who signed the Patient Consent form and who came to the pharmacy for any reason for their children between 0-12 years of age were included in the study. A drug use questionnaire (CMUQ) was used to evaluate the attitudes of parents in children consisting of 21 items. Results: The median age of 150 parents (female/ male: 135/ 15) was 30 (20-49) years and while children was (female/ male: 86/ 64) were 4 (1-12) years. The cronbach's alpha and mean values of the subscales of the questionnaire, which consisted of 4 subscales, are as follows: Sunsscale 1 is 0.716; 28.07 ± 5.86, subscale 2 is 0.673; 13.76 ± 5.31, subscale 3 is 0.552; 25.62 ± 3.86 and subscale 4 is 0.389; 13:07 ± 2.13. Conclusions: It was determined that the drug use knowledge and skills of the parents were not sufficient. In order for parents to have the right belief in medicine, patient education should be provided by doctors, pharmacists and nurses correctly. CMUQ questionnaire is suitable for use in Turkish. As the results of the factor analysis differ from the results of the original study, the Turkish version needs to be further developed.
Keywords: attitude assessment; child; Children; Çocuk; Çocuklar; Drug utilization; Ebeveyn; Eczacılık; Eczacılık ve Farmakoloji; Health; İlaç kullanımı; medicine use; parent; Pharmacy; Sağlık; Tutum değerlendirme