9-12 yaş korunmaya muhtaç çocukların benlik saygıları ile zihinsel gelişimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Pektaş, Ceren S. (My University, 2002)
Araştırmada 9-12 yaş arasındaki korunmaya muhtaç çocukların benlik saygıları, kendileriyle ilgili algılamaları ve değerlendirmeleri ile zeka düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Sözü edilen bu ilişki Kişisel Bilgi Formu, Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği-R (WISC-R) ve Piers Harris Çocuklar İçin Özkavramı Ölçeği uygulanarak incelenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde çocukların benlik saygı düzeyleri ve zeka alt boyutlarının kişisel özelliklere, yaş, cinsiyet, kalınan yer, anne babayla görüşme sıklığı, kurumda kardeşi olma, kurumda kendinden küçük ve büyük olmak üzere hemcinsleri ve karşı cinsle olan ilişkilerinin tanımı, kurumdaki bakıcı anne,öğretmen, sosyal hizmet uzmanı ve yönetici ile olan ilişkisinin tanımı değişkenlerine göre farklılaşma durumunu belirlemek amacıyla t-testi ve varyans analizi hesaplanmıştır. Benlik saygı düzeyi ile zeka alt boyutları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla da Pearson Çarpım Momentler Korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Varılan sonuçlara göre aile yanında kalan 9-12 yaş çocuklarının benlik saygıları, yuvalarda kalan 9-12 yaş çocuklarına oranla daha yüksektir. Aile yanında kalan 9-12 yaş çocuklarının WICS-R testinden elde ettikleri total zeka puanı, yuvalarda kalan 9-12 yaş çocuklarına oranla daha yüksektir. 9-12 yaş çocuklarının benlik saygıları ile zihinsel gelişimleri arasındaki ilişkiye bakıldığında artan bir ilişki hali bulunmuştur. Benlik saygısı arttığında zihinsel gelişim düzeyi de artmaktadır.

THE RELATION BETWEEN THE SELF-ESTEEM AND COGNITIVE DEVELOPMENT OF THE 9-12 YEAR-OLD CHİLDREN WHO ARE IN NEED OF PROTECTION In this research, the relation between the self-esteem, self-awareness, self-assesment and their intelligence quotient of the 9-12 year-old children who are in need of protection is searched This relationship has been researched applying Personal Information Form, Wechsler Intelligence Scale For Children-Revised (WISC-R) and Piers-Harris Children's Self-Concept Scale. The self-esteem and cognitive development of the children have been measured according to their age, gender, the place, the frequency of their being with their parents, having a brother or sister in the orphanage, their relationship with teir younger or older children of their gender or opposite sex, their mother in the orphanage, their teacher, the social worker and the principal by using t-test and variant analysis. Pearson's coeficient has been measured in order to find out the relationship between the self esteem and cognitive development. According to the results, the self-esteem of the 9-12 year-old children who are live with their families is higher then the 9-12 year-old children in the orphanage. The total intelligence quotient of the 9-12 year-old children who are live with their families is higher then the 9-12 year-old children in the orphanage. We can find an increasing relationship between the self-esteem of the 9-12 year-old children and their cognitive development. The more the self-esteem increases, the more the cognitive development is.
Keywords: Çocuk Gelişimi; Çocuk Psikolojisi; Eğitim; Eğitim psikolojisi; Zihinsel Gelişim