Yaşlıda REM uykusu davranş bozukluğu ve tedavisi - TUFAN ÇİNÇİN, ASLI (My University, 2021)
REM uyku davranış bozukluğu (RDB), REM uykusu esnasında atoni kaybına bağlı kişilerin kendilerin ya da yatak partnerlerine zarar verecek şiddet içeren kompleks motor hareketlerin olması ile karakterize bir parasomnidir. 60 yaş üzeri özellikle yaşlı erkeklerde görülme sıklığı artmıştır. RDB olan kişiler nörodejeneratif hastalıklar için riskli bireylerdir. Tanı konulması için hastadan ve/veya yatak partnerinden alınan öykü ile birlikte polisomnografi yapılması gereklidir. Tedavide; davranışsal terapi ve güvenlik önlemleri alınmalı, sebep olan ilaçlar dışlanmalıdır. Yaşlı bireylerde yan etki profili daha güvenli olan melatonin ilk sırada tercih edilmelidir. Klonazepam, melatonin tedavisini tolere edemeyen veya melatonine yanıtsız bireylerde kullanılabilir. Son olarak, RDB olan hastalar, gelecekte nörolojik hastalık gelişme riski konusunda bilgilendirilmeli ve düzenli doktor takibi önerilmelidir. REM sleep behavior disorder (RDB) is a parasomnia characterized by violent complex motor movements that can harm themselves or their bed partners due to the loss of atony during REM sleep. The incidence has increased in individuals over the age of 60, especially in older male. People with RDB are at risk for neurodegenerative diseases. For diagnosis, polysomnography is required with the history taken from the patient and/or bed partner. In treatment; behavioral therapy and safety precautions should be taken, causative drugs should be excluded. Melatonin, which has a safer side effect profile, should be preferred in older people. Clonazepam can be used in individuals who are intolerant of melatonin treatment or who are unresponsive to melatonin. Finally, patients with RDB should be informed of the risk of developing neurological diseases in the future and regular follow-up doctor should be recommended.
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; Parasomni; REM uyku davranış bozukluğu; yaşlı; Parasomnia; REM sleep behavior disorder; older people