Yabancı sermaye hareketlerinin büyüme üzerine etkileri: Türkiye örneği - Yüksekdağ, Sabri (My University, 2008)
YABANCI SERMAYE HAREKETLERİNİN BÜYÜME ÜZERİNE ETKİLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Bu çalışmanın amacı, 1980 sonrası finansal serbestleşme ile hız kazanan sermaye hareketlerinin Türkiye ekonomisine olan etkilerini incelemek, ekonomik büyümenin kaynakları da dikkate alınarak yabancı sermaye hareketlerinin ekonomik büyümeye hangi yönde ve ne derecede etki ettiğini ekonometrik analiz çerçevesinde açıklamaya çalışmaktır. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin tasarruf düzeyinin düşük olması sonucu ekonomik büyümenin sağlanması ülke içine giren sermaye hareketlerine bağımlı hale gelmiştir. Özellikle finansal serbestleşme sürecinin hız kazandığı 1989 yılı sonrası büyümenin sağlanmasındaki bu dış kaynağın doğrudan yatırımlardan değil spekülatif niteliği ağır basan kısa vadeli sermaye hareketlerine dayalı olması ülke ekonomisinde istikrarsızlıklara neden olmuştur. Bu tasarruf açığının yatırımlara kanalize olmayıp tüketime kanalize olması sonucunda ekonomik büyümenin tüketime dayalı nitelik kazandığı görülmektedir. Çalışmada çıkan sonuç Türkiye’de yabancı sermaye hareketlerinin özel kesim tüketim harcamalarına etki ederek büyümeyi sağladığıdır.

EFFECTS OF FOREIGN CAPITAL MOVEMENT ON DEVELOPMENT: THE CASE OF TURKEY The aim of this study is to analyze effects of capital movements accelerating with financial liberalization to Turkish economy and to try to explain effect and degree of foreign capital movements on economic development in the frame of econometrical analyze by considering sources of economic development. To provide Economic Development in Countries as Turkey became dependent to capital movements coming inside as a result of lower type of saving level. Especially after 1989 accelerating of financial liberalization, relation between foreign capital and short term capital movements in speculative character more than direct investments in development matter caused instability in domestic economy. Economic development had predominant character in consumption as a result of direction of this saving deficit to consumption more than investment. Conclusion arising from this study is effect of foreign capital movements on private consumption expenditures and in this way making appearance of development.
Keywords: Ekonomi Politikası; Ekonomi_Büyüme; Ekonomik Büyüme; Finansal Liberalizasyon; Yabancı Sermaye_Türkiye