Kentsel yaşam kalitesi ve İstsnbul örneği - Ekşioğlu, Adem Yavuz (My University, 2011)
kalitesi, Yerel Yönetimler, Kentsel Yaşam Kalitesi, Avrupa Kentsel Şartı, Sürdürülebilirlik. ÖZET KENTSEL YAŞAM KALİTESİ VE İSTANBUL ÖRNEĞİ Son dönemde kamu yönetiminde ortaya çıkan pek çok yaklaşımda, kamu yönetimi ile özel sektör arasındaki klasik kamu yönetimi anlayışına dayanan ayrılık anlayışına dayanan yaklaşım değişmiş ve bunun sonucunda özel sektörde uygulanan verimli, etkin ve kaliteli çalışmayı sağlayan pek çok yöntem kamu yönetimine uyarlanarak, kamu yönetimlerinde de uygulanmaya başlanmıştır. Kaliteli yönetim ve hizmet sunumu da bu değişimin bir sonucu olarak kamu yönetimlerinde uygulanmaya başlamıştır. Nüfusun önemli bölümünün kentlerde yaşamaya başlaması, kentlerin sundukları hizmetlerle devasa organizasyonlar haline gelmeleri ile bu durumun çevreye etkileri ve söz konusu hizmetlerin insan yaşamına doğrudan etkileri, kentlerin hem varlıklarını hem de sundukları hizmetlerin sürdürülebilirliğinin gerekliliği ortaya çıkarmıştır. Bu gereklilikte kentsel yaşam kalitesi kavramını ortaya çıkarmış ve bu konuda pek çok çalışma yapılmıştır. Bu tezde, kentsel yaşam kalitesi kavramının anlaşılabilmesi için kavramsal açıklamalara yer verilmiş, sonrasında kentsel yaşam kalitesi konusunda yapılmış ulusal ve uluslararası çalışmalar incelenmiş ve bu çalışmalar ışığında İstanbul’daki durum ortaya konulmaya çalışılmıştır. Neticede kentsel yaşam kalitesi konusunda yapılmış çalışmaların bu konuda önemli ve uygulanabilir bilgiler ortaya koyduğu, ancak İstanbul için bu bilgi ve deneyimlerinden yeterince faydalanılamadığı sonucuna varılmıştır. Quality of life, Local government, Urban quality of life, European urban charter, Sustainability.

URBAN QUALITY OF LIFE and THE CASE OF ISTANBUL A difference between public administration and private sector was based on the classical conception of public administration. Recently, most of the approaches in public administration have been changed and as a result, many methods that provide effective, efficient and high quality work in private sector are adapted to public administration. As a result of this change, quality management and service delivery have been applied in public administration. After the significant portion of the population began living in cities, cities that offering services to public became a huge organizations. The impact of this situation to the environment and the direct effects of these services to the human life has revealed that the necessity of the sustainability of the presence of the cities as well as it's services. Thus, this necessity has revealed the concept of urban quality of life and many studies have been done in this regard. In this thesis, conceptual explanations have given in order to understand the concept of urban quality of life, then many national and international studies about the urban quality of life have been reviewed and tried to expose the situation of the Istanbul by the help of these studies. As a result, many studies on the urban quality of life have described many important and feasible informations but Istanbul has not enough utilized from these informations and experiences.
Keywords: Şehir Planlaması; Yaşam Kalitesi; Yerel Yönetimler