İran devrimi’nden sonra televizyon programlarının halkın yaşam tarzına etkileri - Hosainy, Tahereh (My University, 2019)
1979 yılında gerçekleşen İslam devrimi ile İran, Şii çerçevede dini bir devlet mahiyeti kazanmıştır. İslami zeminde Şii idea ile ortaya konulan bu İslami devrim, devlet ilkeleri ve yönetim şekli itibariyle İran’a yeni bir geçiş sürecini oluşturmuştur. Böylelikle İran, İslam formlu bir cumhuriyet rejimine sahip olan tek devlet olma özelliğini kazanmıştır.Bu çalışmada, İran’da yaşanan 1979 rejim değişikliği, tarihi süreç içerisinde ele alınacaktır. Bununla birlikte İran tarihine geçmişten günümüze genel olarak değinilecektir. Devrimle birlikte yaşanan sosyal, kültürel ve siyasi merkezli gelişmeler ortaya konulacaktır. Çalışmanın ilk kısmı olan giriş bölümünde kavramsal çerçevenin gelen hatları belirtilecektir. Tezin ikinci bölümünde İran’ın genel sosyal ve siyasi yapısı ele alınacaktır. Üçüncü bölümde İran medyası üzerinde durulmuş ve dördüncü bölümde devrim sonra İran medyasının halkın yaşam biçimi üzerindeki etkisine yer verilecektir. Ayrıca beşinci bölüm olan son bölümde nitel analiz içeren bir uygulamaya yer verilecektirBu tez çalışmasında özellikle, İslam Devriminden sonra İran’da iletişim ve medya politikalarıyla ilgili konuların üzerinde durulmuştur. 1979 İslam Devriminin ardından televizyon yayınlarının hayata geçtiği zaman dilimi, yapılan görüşmeler ve görsel veriler doğrultusunda nitel ve betimsel bir teknikle içerik analizi yapılarak, mercek altına almaktadır.

With the Islamic revolution in 1979, Iran became a religious state in the Shiite framework. This Islamic revolution, which was revealed with a Shiite idea on the Islamic ground, created a new transition process to Iran in terms of state principles and form of government. Thus, Iran has become the only state with an Islamic-formed republican regime.In this study, the 1979 regime change in Iran will be discussed in the historical process. However, the history of Iran from the past to the present will be mentioned in general. Social, cultural and political centered developments with revolution will be revealed. In the first part of the study, the lines coming from the conceptual frame will be indicated. In the second part of the thesis, the general social and political structure of Iran will be discussed. In the third chapter, the fourth chapter of the Iranian media will focus on the impact of the Iranian media on the way of life of the people after the revolution.In this thesis, especially after the Islamic Revolution, the issues related to communication and media politics were discussed in Iran. After the 1979 IslamicviiRevolution, the time period in which television broadcasts are realized is analyzed by a content analysis with a qualitative and descriptive technique.
Keywords: After Iran Revolution; Devrimler; Iran Revolution; Iranian; İran; İran Devrimi; İran Devrimi Sonrası; Media; Medya; Revolutions; Television programs; Televizyon programları; Televizyon Programları Iran; TV Programmes