GRK4 polimorfizmlerinin esansiyel hipertansiyon ile ilişkisinin belirlenmesi - Yıldız, Hale (My University, 2011)
GRK4 POLİMORFİZMLERİNİN ESANSİYEL HİPERTANSİYON İLE İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ Hale YILDIZ G protein kenetli reseptör kinaz (GRK4) esansiyel hipertansiyon (EHT) ile ilişkilidir. GRK4 böbreğin proksimal tübüllerinde sodyum dengesini düzenlemektedir. Bu çalışmada A142V ve A486V polimorfizmlerinin hipertansiyon gelişimindeki olası rolleri Türk bireylerde araştırılmıştır. Genomik DNA, standart kit (Roche) kullanılarak beyaz kan hücrelerinden elde edilmiştir. GRK4’ ün varyantlarının genotipleri Polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) – Restiriksiyon fragment uzunluk polimorfizmi (RFLP) analizi ile belirlenmiştir. 60 kontrol, 60 hasta birey üzerinde polimorfizm taraması yapıldı. Bu çalışmada Türk bireylerde A142V ve A486V polimorfizmlerinin EHT ile ilişkili olduğu bulunmuştur (P0.05). EHT ile A142V polimorfizminin ilişkisi kadınlara göre erkeklerde daha anlamlı bulunmuştur. Anahtar Sözcükler: Dopamin, esansiyel hipertansiyon, gen polimorfizmi, G protein kenetli reseptör kinaz 4 (GRK4), Türk bireyler. IDENTIFICATION OF THE ASSOCIATION BETWEEN GRK4 POLYMORPHISMS AND ESSENTIAL HYPERTENSION Hale YILDIZ G protein coupled receptor kinase 4 (GRK4) was associated with essential hypertension (EHT). G protein coupled receptor kinase 4 regulate sodium balance in the proximal tubule. In this study, we have investigated A142V and A486V polymorphisms and their association with essential hypertension in the Turkish subjects. Genomic DNA was extracted from white blood cells, using standart kits (Roche). GRK4 variants were genotyped by Polymerase Chain Reaction (PCR) – Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) analysis. 60 healthy subjects and 60 patients diagnosed with essential hypertension screened for GRK4 polymorphisms. The present study has found an association of the A142V and A486V polymorphisms with EHT in Turkish subjects (P0.05). Association of the A142V polymorphism with EHT is more significant in men than women. Key words: Dopamin, essential hypertension, gene polymorphism, G protein coupled receptor kinase 4, Turkish subjects.
Keywords: Biyofizik; Hipertansiyon