Belediye Birlikleri ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği - Bıçakçıoğlu, Emre (My University, 2009)
kler, Yerel Yönetimler ÖZET BELEDİYE BİRLİKLERİ VE TÜRK DÜNYASI BELEDİYELER BİRLİĞİ Ülkemizdeki yerel yönetim birlikleri, ürettikleri hizmetler bakımından yerel yönetim birimleri tarafından (köy, belediye ve il özel idareler) destek kuruluşlar olarak görülmüşlerdir. Bir başka ifadeyle yerel yönetim birlikleri, yerel gereksinimleri karşılamada başvurulan ikincil nitelikteki kuruluşlardır. Yerel yönetim birlikleri konusunda yapılan sınırlı sayıdaki çalışmalar birlik sayısının 1960’lı yıllardan itibaren artmaya başladığını göstermektedir. Birlikler her ne kadar ikincil nitelikteki kuruluşlar olarak görülseler de bir kısmının oldukça aktif ve etkin rollere sahip oldukları göz önünde tutulmalıdır. Birlikler kamu tüzel kişiliği olmakla beraber birçoğu kişisel çaba ve gayretler ile varlıklarını sürdürmeye çalışmaktadır. Birliklerin kurulma sebepleri arasında; yasal dayanaklarının dağınıklığı ve yetersizliği ile yerel yönetimlerin yeterli ve düzenli gelir kaynaklarına sahip olmamaları ile teknik personel eksikliği gösterilebilir. Ancak birlikler, son yıllarda gerçekleşen reform çalışmaları kapsamında 5355 sayılı Kanun ile yeniden düzenlenerek 2005 yılında daha güçlü bir yapıya kavuşturulmuş, gerek mevcut gerekse yeni kurulacak olan birlikler açık ve sağlam bir yasal zemine taşınmıştır. Ayrıca bu Kanun uluslararası ölçekte faaliyet gösteren Türk Dünyası Belediyeler Birliğinin (TDBB) statüsünü de diğer birliklerden ayırmıştır. ons, Local Governments

LOCAL GOVERNMENT ASSOCIATIONS AND UNION OF TURKISH WORLD MUNICIPALITIES Local government associations in our country are seen as supporting institutions by local government entities (village, municipality, Special Provincial Administrations) in respect to their own services. In another words, local government associations are considered as secondary institutions for fulfilling local requirements. Limited researches made about local goverment associations shows that the number of associations has begun to increase since 1960s. Meanwhile, though local government associations are seen as secondary institutions, it must be considered that some of them have active and efficient roles. Although associations are legal entities, most of them have tried to survive with their own individual efforts and struggles. Disorganization and inefficiency of legal bases; deficient and irregular income of local governments; and finally inadequate technical personnel can be shown some of the reasons for establishment of local associations. Meanwhile, the associations were strengthened in 2005 by being enacted in the context of reforms realized recently, as a result, both present and new ones are carried to absolute and strong legal basis. Moreover, statute of Union of Turkish World Municipalities displaying activity in international arena is differentiated from other associations as a result of this law.
Keywords: Belediyeler; Mahalli İdareler; Yerel Yönetimler