Enterik kaplı omerprazol pelletlerinin tabletlenebilirliği ve stabilitesi - Varol, Hakan (My University, 2002)
Bu çalışmada mikrokristal selüloz, modifiye nişasta, PEG, gliseril monostearat ve primojel gibi tablet yardımcı maddeleri ile enterik kaplı omeprazol pelletleri doğrudan basım yöntemine göre tablet formunda hazırlanmıştır. Enterik kaplı pelletlerin tablet haline getirilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli sorun pelletlerin üzerindeki enterik kaplamanın hasar görmeden bütünlüğünü koruması gereğidir. Kaplamanın özelliklerini etkileyen faktörlerin başında pellet boyutunun geldiği saptanmıştır. Kullanılan yardımcı maddelerin doğrudan basım sırasında tablet içerisinde pelletlerle birlikte homojen dağılmadığı saptanmıştır. Bunu önlemek amacıyla bu maddelerin granül haline getirilip pellet boyutlarına yakın partikül boyutunda kullanılmaları gerektiği görülmüştür. Çeşitli tablet formülasyonları oluşturulmuş ve bu formülasyonlardaki yardımcı maddelerin pelletler ile birlikte basılabilirliği incelenmiştir. Oluşturulan formülasyonlara değişik basım kuvvetleri uygulanarak tabletler hazırlanmıştır. İmal edilen tabletler asit ortamda tutularak enterik kaplamanın sağlamlığı test edilmiştir. Uygulanan basım kuvvetinin tabletlerin kırılma kuvveti üzerinde ve film kaplamanın hasar görmesinde belirgin etkisi olduğu saptanmıştır. Pelletlerde enterik kaplamanın zarar görmemesi için kaplama polimeri cinsi ve plastifiyan madde tipi ve konsantrasyonu göz önüne alınmalıdır. Hızlandırılmış stabilite koşullarında yapılan stabilite testi (40 C, % 75 Bağıl Nem) sonucunda PEG 6000' in tabletlerin daha çabuk bozulmalarına neden olduğu belirlenmiştir. Hızlandırılmış stabilite testi sırasında hem HPLC analizi ile omeprazol bozunma ürünleri izlenmiş hem de pelletlerde renk değişimi gözlenmiştir. Sonuç olarak, partikül boyutu iyi ayarlanmış enterik kaplı pelletlerin, aynı partikül boyutlarında ve basım kuvvetini tolere edebilecek yardımcı maddelerle, enterik kaplamanın hasarı istenilen limitler içinde tutularak tablet şeklinde hazırlanabileceği çalışmanın sonucu olarak saptanmıştır. In this study, enteric coated omeprazole pellets were compressed into tablets using common tablet excipients such as microcrystalline cellulose, PEG 6000, glyceryl monostearate, and sodium carboxymethyl starch. When compressing enteric coated pellets the most critical issue was not to damage the outside coating under compression pressure. The pellet size was considered to be one of the critical parameters in the compression of pellets into tablets. It was observed that a segragation occured during tableting due to the differences in sizes between the pellets and the excipients. Therefore, the excipients were wet granulated to match the pellet size ditribution for preventing segregation during the compression. Several tablet formulations were designed and tested for compressibility under different compression pressures. An acid resistance study was performed to test the integrity of the enteric coat for each formula. It was found that the applied pressure had a significant effect on tablet crushing strength and on the damage of enteric coat. Therefore, in addition to other factors to prevent any damage to enteric coats, the polymer type, plasticizer type and concentration must also be taken into account. During the accelerated stability tests at 40 °C and 75 % RH, some of the excipients caused a significant degradation in the product. During the stability test an HPLC analysis and a visual observation were performed to determine the degradation products quantitatively and to monitore the color change in the pellets. As a result of the study, it is concluded that when the particle sizes of the pellets and the excipients are matched, the compression pressures were optimized. In addition, by selecting proper excipients, the damage to the enteric coat can be limited to an acceptable range and it was possible to make pharmaceutically acceptable tablets using enteric coated pellets.
Keywords: Farmakoloji ve tedavi; Farmasötik; İlaçlar (Meteria medika); Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri