Beyazlatma ajanlarının ışıklı ve ışıksız teknik ile restoratif materyaller üzerine etkilerinin incelenmesi - CİMİLLİ, ZÜHRE HALE; TÜRKMEN, CAFER (My University, 2022)
Amaç: Çalışmamızın amacı, ofis tipi beyazlatma ajanlarının ışıklı ve ışıksız teknik ile kullanımının kompozit rezinin fiziksel özellikleri üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, %40 hidrojen peroksit (HP) içeren Opalascence Boost ve %35 hidrojen peroksit (HP) içeren Whiteness HP Blue Calcium ofis tipi vital beyazlatma ajanları ve kompozit materyali olarak mikrohibrit özellikteki Essentia Universal, nanofill özellikteki Estelite Asteria, nanohibrit içeriğe sahip Ceram.X SphereTEC One, bulk fill flowable kompozit olan SDR Plus kullanıldı. Pleksi kalıplardan faydalanılarak 4 farklı kompozitten 50’şer adet örnek hazırlandı (8×2 mm). Örnekler 370C distile suda 24 saat karanlık ortamda bekletildi. Kompozit örnekler 5 ana, 20 alt gruba ayrıldı (n= 10). Grup 1-Kontrol grubu (K) Grup 2-Opalascence Boost/ Işıksız teknik (OB) Grup 3-Opalascence Boost/Işıklı (OBL) Grup 4-Whiteness HP Blue/ Işıksız (WB) Grup 5-Whiteness HP Blue/ Işıklı (WBL). Kontrol ve deney gruplarının beyazlatma işlemlerinden sonra yüzey pürüzlülüğü ve Vickers mikrosertlik ölçümleri yapıldı, Taramalı elektron mikroskobu (SEM)’da x1000 ve x3000 büyütmede fotoğrafları alındı. Veriler Kruskall Whallis-H testi ve Man Whitney-U testi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildi (p=0,05). Bulgular:Yüksek oranda HP içeren beyazlatma ajanlarının ışık ile uygulanımı kompozit rezinin mikrosertlik ve yüzey pürüzlülüğü değerlerini değiştirmiştir (p <0,05). Mikrosertlik ve yüzey pürüzlülüğündeki değerlerindeki değişim beyazlatma ajanına ve kompozit rezinegöre farklılık göstermiştir. Beyazlatma işlemleri sonrası SEM görüntülemede kompozit yüzeylerinde inorganik yapı belirginleşmiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda ofis tipi beyazlatma ajanlarının her iki teknik (ışıklı ve ışıksız) ile uygulanımı kompozit rezin yüzeyinde organik yapıda bozulmaya neden olmuştur.Anahtar Kelimeler:Beyazlatma, kompozit rezin, mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü.

Aim: The aim was to evaluate the effects of the use of office bleaching agents with and without light on the physical properties of composite resin. Materials and Methods: Opalescence Boost containing 40% hydrogen peroxide (HP) and Whiteness HP Blue Calcium containing 35% HP office-type vital bleaching agents and microhybrid composite Essentia Universal, nanofill composite Estelite Asteria, nanohybrid composite Ceram.X SphereTEC One, bulk fill flowable composite SDR Plus were used in the study. Two hundred composite samples in disc form (8x2 mm) wereprepared in pleximolds. The samples were incubated in the dark for 24 h in distilled water at 37°C. Composite samples were divided into 5 main groups (n=10). Control group (C), Opalescence Boost/ without light (OB), Opalescence Boost/ with light (OBL), Whiteness HP Blue/ without light (WB), and Whiteness HP Blue/ with light (WBL). Surface roughness (Ra), Vickers microhardness (VHN) measurements, SEM photografies were conducted after the bleaching process. Statistical analyses were performed using the Kruskal Wallis-H test and the Mann Whitney-U test; a p< 0.05 was considered statistically significant. Results: The application of bleaching agents containing high HP with/ without light changed the microhardness and surface roughness values of the composite resin (p <0.05). The change in microhardness and surface roughness values differed according to the bleaching agent and composite resin. Scanning electron microscopy (SEM) images after the bleaching process revealed the inorganic structure of the compositeresin surface. Conclusion: The application of office bleaching agents with and without light caused deterioration in the organic structure of the composite resin surface.Keywords:Bleaching, composite resin, microhardness, surface roughness.
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED)