Hazır giyim sektöründe tasarımcı yaratma süreçlerinin geliştirilmesi - Akan Yetkin, Selin (My University, 2024)
Bu tezde hazır giyim sektöründeki tasarımcıların yaratma süreçleri, giysi tasarımının diğer tasarım disiplinlerinden farklı özellikleri dikkate alınarak incelenmiştir. Tezin amacı özellikle sektörde çalışan tasarımcıların yaratma süreçlerindeki çalışma koşullarına ve imkanlarına dikkat çekerek tasarımcının gelişim alanlarının görünür kılınmasına, mevcut yeteneklerinin açığa çıkarılmasına, sektörün ve çalışma sistemlerinin yaratıcılığa ortam sağlayabilecek şekilde iyileştirilmesine fayda sağlamaktır. Bu sayede tasarımcıların yaptıkları yenilikçi tasarımlar ve yaratıcı fikirler ile moda sektöründeki rekabetin dinamik kalmasında ve şirketlerde tasarım kültürünün gelişmesinde etkili olması amaçlanmıştır. Bu çalışma ve yapılan araştırmalar sonucunda, tasarım için akla gelebilecek her şeyin esin kaynağı olabileceği ve disiplinler arası bilgiye duyulan ihtiyacın önemi düşünüldüğünde, tasarımcının her zaman, her alanda kendisini geliştirme gerekliliği ortaya çıkmış ancak bireysel çabaların yetmediği noktada teşvik ve desteklerin önemi ortaya koyulmuştur. Bununla birlikte şirketlerde yaratıcılığı zorlaştıran durumların iyileştirilmesi için uygulanabilecek tasarımcı hedef sistemlerinin geliştirilmesinin faydalı olabileceği fikri doğmuştur. Çalışmanın yönteminde literatür taraması yapılmış, tez yazarının kendi deneyimleri ve gözlemleri dikkate alınarak sektörde çalışan tasarımcılar ile yaptığı sözlü görüşmelerle de desteklenmiştir.

In this thesis, the creative processes of designers in the ready-to-wear sector are examined by considering the different characteristics of clothing design from other design disciplines. The aim of the thesis is to contribute to the visibility of the designer's development areas, to reveal their current talents, and to improve the sector and working systems in a way that can provide an environment for creativity by drawing attention to the working conditions and opportunities of designers working in the sector. In this way, it is aimed that the innovative designs and creative ideas of the designers will be effective in keeping the competition in the fashion sector dynamic and in the development of design culture in companies. As a result of this study and the research conducted, considering that everything that comes to mind can be a source of inspiration for design and the importance of the need for interdisciplinary knowledge, it has emerged that the designer always needs to improve himself in every field, but the importance of incentives and supports has been revealed when individual efforts are not enough. In addition, the idea that it would be useful to develop designer target systems that can be applied to improve the situations that make creativity difficult in companies has emerged. In the method of the study, a literature review was conducted, and the thesis author's own experiences and observations were taken into account and supported by interviews with designers working in the sector.
Development of designer's creation processes in ready-to-wear sector
Keywords: Clothing trade; Costume design; Creativity; Designer; Fashion design; Giysi tasarımı; Hazır giyim; Inspiration; İlham Design; Moda tasarımı; Ready-to-wear; Tasarım; Tasarımcı; Turkey; Türkiye; Yaratıcılık