Avukatın hukuki sorumluluğu - Baydar, Özge (My University, 2019)
Çalışmamızda yargının kurucu unsurlarından olan ve savunmayı temsil eden avukatların yükümlülükleri ve yükümlülüklerini ihlal etmeleri nedeniyle doğan sonuçlar üzerinde durulmuştur. Avukatın sorumluluğunun doğmasına müvekkili ile yaptığı avukatlık sözleşmesi hükümlerinin ihlal edilmesi ya da sözleşme yapılmamış olsa dahi Avukatlık Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları ile düzenlenen yükümlülüklerini ihlal edilmesi neden olmaktadır. Avukatın hukuki sorumluluğunun temelinde özen yükümlülüğünün kasten ya da ihmalen ihlal edilmesi bulunmaktadır. Sorumluluğun doğmasının yaptırımı ise ortaya çıkan zararın tazmin edilmesidir. Avukatın hem sözleşmeden doğan yükümlülüklerini hem de kanundan doğan yükümlülüklerini ihlal etmesi tazminat sorumluluğunu doğurmakta bunun yanında bağlı bulunduğu Baro’ya karşı disiplin sorumluluğuna neden olmakta ve yine aynı eylemler Türk Ceza Kanunu anlamında cezai sorumluluğunun doğmasına neden olmaktadır.

Lawyers are considered as one of the element of constituent elements of the judiciary and they represent defence. This thesis focuses on obligations of lawyers and consequences of breach of their obligations. A breach of the duty of care in intent or negligence causes the civil liability of lawyers and as a result of the civil liability, compensations caused by the breach of the duty of care must be paid. A breach of the provisions provided under executed attorney agreement between a client and a lawyer leads to liability of lawyers. Apart from that, in the event that the executed attorney agreement does not exist, violations of obligations regulated under Attorneyship Law and Turkish Bar Association Professional Rules also cause the civil liability of attorneys. Besides that lawyers are liable for damages caused by the breach their obligations both under the attorney contract and the law, there is a possibility that the violation of the obligations also lead to disciplinary liability of the lawyer to the Bar where the lawyer admitted to and cause criminal liability within the meaning of Turkish Criminal Code.
Keywords: Avukatlık Hukuku; Civil Liability; Hukuki Sorumluluk Attorneyship Law