LI4 akupresör noktasına uygulanan basının doğum ağrısına ve doğum süresine etkisi - Deniz, Derya (My University, 2019)
AMAÇ: Çalışma, doğum sırasında LI4 akupresör noktasına uygulanan basının doğum ağrısı ve süresine etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: Randomize, kontrollü ve plasebo tasarımlı deneysel bir araştırma olan bu çalışma, İstanbul SBÜ Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinin doğum servisinde 1 Haziran 2018-15 Aralık 2018 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmanın örneklemini doğum servisine yatışı yapılan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 135 gebe (deney=45, kontrol=45, plasebo=45) oluşturdu. Deney grubundaki katılımcıların sağ ellerindeki LI4 akupresör noktasına her bir kontraksiyonun başlangıcından bitişine kadar; servikal dilatasyon 4 cm ve 7 cm’e ulaştığında ilk 10 kontraksiyon boyunca toplamda 20 kez akupresör uygulandı. Plasebo grubundaki katılımcıların sağ ellerindeki LI4 akupresör noktasına bası uygulamaksızın sadece dokunuldu. Veriler, gebe tanılama formu, doğum izlem formu, Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ) ve doğum sonu görüşme formu kullanılarak elde edildi. Elde edilen veriler istatistik programında analiz edildi.BULGULAR: Çalışma sonucunda; deney grubundaki katılımcıların hem birinci uygulama öncesi, hemde ikinci uygulama öncesi ağrı şiddeti puanlarının uygulama sonrası istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı belirlendi (p=0.000). Plasebo ve kontrol grubunda birinci ve ikinci uygulama sonrası ağrı şiddetlerinde istatistiksel olarak anlamı düzeyde artış olduğu belirlendi (sırasıyla; p=0.000, p=0.000 (p<0.05). Deney, plasebo ve kontrol grubunun aktif faz süreleri karşılaştırıldığında; deney grubunun aktif faz süresinin diğer gruplara göre daha kısa olduğu ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark olduğu bulundu (p=0.000).SONUÇ: Çalışmadan elde ettiğimiz bulgular doğrultusunda LI4 noktasına yapılan akupresör uygulamasının doğum ağrısını azalttığı, doğumun aktif faz süresini kısalttığı belirlendi.

AİM: The aim of this study is to evaluate the effect of the press applied to LI4 acupressure during labor.MATERİALS AND METHODS: This is an experimental study with randomized, controlled and placebo design has been conducted between 1 June 2018-15 December 2018 in the obstetric hospital of the Istanbul University of Health Sciences, Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital. A total of 135 pregnant women admitted to the maternity ward (experiment=45, control=45, placebo=45) agreed to participate in the study. From the beginning to the end of each contraction to the LI4 acupressure point on the right hand of the participants in the experimental group; when cervical dilatation reached 4 cm and 7 cm, a total of 20 times acupressure were applied during the first 10 contractions. On the right hand of the participants in the placebo group, the LI4 acupressure was only touched without pressure. The data were obtained by using the pregnant diagnostic form, birth follow-up form, Visual Analog Scale and postpartum interview form. The data were analyzed in the statistical program program. RESULTS: As a result of the study; It was determined that the pain severity scores of the participants in the experimental group both before and after the first administration decreased significantly after the application (p=0.000). In the placebo and control groups, a statistically significant increase in pain severity after the first and second administration was determined (p=0.000, p=0.000 (p<0.05), respectively. It was found to be shorter than the other groups and there was a statistically significant difference between the groups (p=0.000).CONCLUSİON: According to the findings were obtained from the study, it was found that acupressure application to LI4 point decreases labor pain, shortens active phase duration.
Keywords: Akupresör; birth pain; Delivery, Obstetric; Doğum; Doğum ağrısı; doğum ağrısı Acupressure; Doğum eylemi; doğum süresi; Labor pain; Labor, Obstetric; LI4 acupressure point; LI4 akupresör noktası; time of delivery