Uluslararası bankacılık ve uluslararası bankaların Türk bankacılık sistemine etkileri - Gürler, Sarper (My University, 2004)
Uluslararası bankacılık,uluslararası işlemlerde uzmanlaşmış, uluslararası bir örgüt ağı (pek çok ülkede şubesi,temsilciliği v.b.) bulunan, özellikle uluslararası platformda kredi verme ve mevduat toplama faaliyetleri üzerinde yapılanmış bankaların yaptığı bankacılıktır. Uluslararası bankacılık, küreselleşme hareketlerinin başladığı II.Dünya savaşı sonrası etkinleşmiştir. Bundan öncesinde de farklı ülkeler arası bankacılık faaliyetleri vardır anacak küçük boyutlu oldukları için bunlara yerel bankalar tarafından da yapılabilmekteydi. Ancak bunları yapabilmeleri bu bankaları uluslararası banka haline getirmemekteydi. Uluslararası banka olmanın belli kriterleri vardır; i.Farklı ülkelerden birden çok sermayedarın sahipliğini üstlenmesi ii.Uluslararası bir organizasyon yapısı (şube,temsilcilik v.b.) olması iii.Uluslararası dağıtım kanallarının etkin olması iv.Çoklu hizmet ağının bulunması Burada bir bankanın uluslararası banka sayılması için bu kriterlerin hepsine sahip olması gereklidir. Uluslararası bankalar ülkemiz ekonomisine girdiğinden beri bankacılık sisteminde sahip oldukları payı arttırmakta ve büyümektedir. Ancak buna karşılık ekonomide bir büyüme yoktur ve yerel bankaların sistem içindeki payı azalmaktadır. Buradan hareketle uluslararası bankaların bankacılık sistemini negatif etkilediğini söyleyebiliriz. Çünkü ülkede genel bir büyüme yokken ve yerel bankaların sistemdeki payı azalırken yabancı bankaların payı artmakta ve sermaye yapıları büyümektedir. Buna karşılık uluslararası bankaların rekabeti arttırma, yerel bankaları daha iyi hizmet sunmaya teşvik etme, doğrudan yabancı sermaye yatırımı yapma gibi ekonomiye olumlu etkileri de bulunmaktadır. Sonuçta ekonomilerin bu kadar küreselleştiği bir dünyada ülkeye yabancı bankaların girmesini engellemek ekonominin küçük kalmasına sebep olabilecektir. Burada en iyi çözüm yabancı bankalarla beraber ekonomiyi yürütmenin yollarını bulmaktır.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar ve Bankacılık, Uluslararası; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Uluslararası bankalar ve bankacılık