Yargı kararları ışığında uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını özendirme suçu (TCK M.190/ 2) - Çil, İlker (My University, 2023)
Önlenemeyen istek oluşturan, merkezi sinir sistemini önemli derecede etkileyen, fiziksel ve psikolojik bağımlılık oluşturan, bazen kullanılan maddede dozajın yükseltilmesi ihtiyacı oluşturan bazen de farklı türden bir madde kullanımına sevk eden maddeler uyuşturucu madde olarak ifade edilmektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve sosyal medya kullanımının toplumda hızlı bir şekilde yayılmasıyla birlikte insanlar çoğu husustan kolaylıkla haberdar olabilmekte ve etkilenebilmektedir. Bu gelişmeler toplum sağlığına karşı büyük bir tehdit olan uyuşturucunun hızlı bir şekilde yayılmasına olanak sağlamıştır. Temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılma sebeplerinden birisi de toplumun genel sağlığının korunmasıdır. Ayrıca Anayasanın ise 58.maddesi devleti, gençleri uyuşturucu maddeden koruma için gerekli tedbirleri alma noktasında sorumlu kılmaktadır. Bu kapsamda devletler toplum sağlığının korunması noktasında bu maddelerin kullanılmasını önlemek için çeşitli düzenlemeler getirmektedir. Özellikle uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımının yanı sıra bu maddelerin kullanımının özendirilmesinin engellenmesi de bu düzenlemeler içerisindedir. Bu çalışmada öncelikle uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin tanımına yer verildikten sonra suça ilişkin mevzuat hükümlerine değinilmiş, akabinde suça ilişkin diğer ülkelerdeki mevzuatlar incelenerek sırasıyla suçun maddi ve manevi unsurları, yerel mahkeme ve yüksek mahkeme içtihatları kullanılarak ele alındıktan sonra hukuka aykırılık başlığı altında hukuka uygunluk sebepleri incelenmiş, sonrasında Anayasa ve uluslararası sözleşmeler kapsamında güvence altında olan ve Anayasanın 26.maddesinde düzenlenen düşünceyi açıklama yayma hürriyeti ile 28.maddede düzenlenen bilim ve sanat hürriyeti ile çalışma konusu suç arasındaki ilişki ve kurulması gereken denge içtihatlar ışığında ele alınmış olup çalışmanın son bölümde suçun içeriği, özel görünüş biçimleri, yaptırımı ve suçun uygulanma biçimine yönelik olarak tespit edilen bir kısım sorunlar ile bu sorunlara ilişkin olası çözüm yolları önerilmiştir.

Substances that cause uncontrollable cravings, affect the central nervous system significantly, cause physical and psychological dependence, sometimes need to increase the dosage of the substance used, and sometimes lead to the use of a different type of substance are expressed as narcotic substances. Today, with the development of technology and the rapid spread of the use of social media in society, people can be easily informed and affected by many issues. These developments have allowed the rapid spread of drugs, which is a major threat to the health of society. One of the reasons for limiting fundamental rights and freedoms is the protection of the general health of society. In addition, Article 58 of the Constitution makes the state responsible for taking the necessary measures to protect young people from drugs. In this context, states bring various regulations to prevent the use of these substances at the point of protecting public health. Especially preventing the use of drugs and stimulants, as well as the promotion use of these substances, are also included in these regulations. In this study, firstly, after the definition of drugs and stimulants is given, the provisions of the legislation regarding the crime are mentioned, then the legislation in other countries related to the crime is examined and the material and moral elements of the crime are dealt with by using the case law of the local court and the high court, then the reasons for compliance with the law under the title of unlawfulness are examined, Afterwards, the freedom of expression, which is guaranteed under the Constitution and international conventions and regulated in Article 26 of the Constitution, and the relationship between the freedom of science and art regulated in Article 28 and the crime that is the subject of study, and the balance that needs to be established are discussed in the light of jurisprudence. Some problems identified regarding special appearance forms, sanctions, and the way the crime is applied, and possible solutions for these problems are suggested.
In the light of the judicial decisions, the offense of promoting the use of drugs or stimulant substances (TCC Art. 190/ 2)
Keywords: Aleniyet; Bilim ve sanat hürriyetiEncouraging the use of drugs and stimulants; Drug abuse and crime; Drugs; Drugs or stimulant substance; Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti; Freedom of expression and dissemination of thought; Freedom of science and art; Genel sağlık; General health; İlaç kötüye kullanımı ve suç; İlaçlar; Law and legislation; Narcotic laws; Publicity; Turkey; Türkiye; Uyuşturucu veya uyarıcı madde; Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını özendirme; Uyuşturucu yasaları; Yasa ve yasama