Pulmoner endarterektomi̇ sonrası hemşirelik bakımı - KAYNAR ŞİMŞEK, AYNUR (My University, 2014)
Pulmoner tromboendarterektomi (PTE) kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyonun (KTEPH) tedavisinde etkin bir yöntemdir. Günümüzde PTE uygulaması giderek artmaktadır. PTE'nin başarılı sonuçlanması, başarılı bir cerrahi tekniğin yanında kaliteli bir hemşirelik bakımına bağlıdır. Ancak literatür incelendiğinde PTE sonrası hemşirelik bakımını içeren kaynaklara rastlanamamıştır. PTE sonrası hemşirelik bakımı açık kalp cerrahisine yönelik hemşirelik bakımını ve PTE'nin özel komplikasyonlarına yönelik hemşirelik bakımını içerir. Bu makale pulmoner tromboendarterektomi sonrası hemşirelik bakımında yol göstermek amacı ile yazılmıştır. Anahtar Kelimeler: Pulmoner tromboendarterektomi, Pulmoner tromboendarterektomi komplikasyonları, hemşirelik bakımı.

Pulmonary thromboendarterectomy (PTE) is an effective method in the treatment of chronic thromboembolic pulmonary hypertension (CTEPEİ). Today, PTE oparetion is increasing. Besides a successful surgical technique, result of the successful PTE depends on the quality of nursing care.Hovvever, after revievving the literatüre, resources about nursing çare after PTE were not found. Nursing çare after PTE includes both nursing çare of öpen cardiac surgery and nursing çare of complication related to PTE. This article is vvritten due to showing the way of nursing çare after pulmonary thromboendarterectomy. Keyvvords: Pulmonary thromboendarterectomy, Pulmonary of complications, nursing çare.
Nursing care after pulmonary endarterectomy
Keywords: Pulmoner tromboendarterektomi; Pulmoner tromboendarterektomi komplikasyonları; hemşirelik bakımı; Pulmonary thromboendarterectomy; Pulmonary of complications; nursing care