Çevrim içi STEM uygulamalarının (E-STEM) öğrencilerin kavram öğrenmeleri ve bilimsel süreç becerilerine etkisi - Keteci, Hüsniye Ezgi (My University, 2021)
21. yüzyılda gelişen teknolojik ilerlemelerle birlikte eleştirel ve analitik düşünebilme, sorgulayabilme, tasarlayabilme, problem çözebilme, risk alma, inisiyatif kullanma, ekip çalışması gibi kavramların ön plana çıktığı günümüzde öğrenciler dokunmak, yaşamak, üretmek, hayal etmek, sorgulamak, problem çözmek ve karar almak istemektedirler. Tüm bu ihtiyaçlar doğrultusunda yapılandırmacı yaklaşım temelinde hazırlanmış STEM ders planlarının öğrencilerin fen ile ilgili kavramların ne kadarını öğrendiğini ve bilimsel süreç becerilerinin ne yönde etkilendiğini bulmak amacıyla bu çalışmaya karar verilmiştir.Çalışmada karma araştırma yöntemlerinden eş zamanlı iç içe geçmiş desen kullanılmıştır. 8 hafta süren araştırma, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Çekmeköy’de bulunan bir özel okulda toplamda 39 öğrenci ile tamamlanmıştır. Araştırmanın başında ve sonunda öğrencilere Bilimsel Süreç Beceri Testi uygulanmıştır. Bununla birlikte 5 hafta boyunca farklı konularda STEM ders planları hazırlanmış ve etkinlik öncesi ve sonrası 4 soruluk kavram bilgisi soruları uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğrencilerin hem fen ile ilgili kavramları öğrenmede hem de bilimsel süreç becerilerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış görülmüştür. Etkinlik sorularından bazıları ideografik olarak analiz edilmiş, öğrencilerin kavram yanılgılarını düzelttikleri daha detaylı olarak gözlemlenebilmiştir.

With the technological advances in the 21st century, concepts such as critical and analytical thinking, questioning, designing, problem solving, risk taking, taking initiative, and teamwork have come to the fore, and students want to touch, live, produce, imagine, question, solve problems and make decisions. In line with all these needs, it was decided to study in order to find out how much science-related concepts are learned by the STEM lesson plans prepared on the basis of the constructivist approach and how their scientific process skills are affected.The simultaneous nested design, one of the mixed research methods, was used in the study. The research, which lasted 8 weeks, was completed with a total of 39 students in a private school in Çekmeköy in the 2020-2021 academic year. At the beginning and end of the study, the Scientific Process Skill Test was administered to the students. In addition, STEM lesson plans on different subjects were prepared for 5 weeks and 4-question knowledge questions were applied before and after the activity.According to the findings obtained from the study, a statistically significant increase was observed in both learning science concepts and scientific process skills of students. Some of the activity questions were analyzed ideographically, and it was observed in more detail that students corrected their misconceptions.
The effect of online STEM applications (E-STEM) on students’ conceptual learning and scientific process skills
Keywords: bilimsel okur-yazarlık; bilimsel süreç becerileri; Chemistry; concept teaching; constructivism; kavram öğretimi; Kimya; Öğrenim ve öğretim; scientific literacy; scientific process skills; STEM; Study and teaching; yapılandırmacılık