Türkiye’de bankacılık sektörü ve Avrupa Birliği’ne uyumlaşma süreci - Turmuş, İlker (My University, 2008)
TÜRKİYE’DE BANKACILIK SEKTÖRÜ VE AVRUPA BİRLİĞİ’NE UYUMLAŞMA SÜRECİ Avrupa Birliği’ne uyum için ekonomik, siyasi ve hukuki birçok kriteri tutturmak zorunda olan Türkiye için en önemli kriter ekonomik koşullar gibi gözükmektedir. Bankacılık sektörü gerek Türkiye’de gerekse dünyada tüm sektörler ile yakın ilişki içinde olması nedeniyle özellikle üzerinde önemle durulması gereken bir sektör konumundadır. Bu çalışmada Avrupa Birliği ile olası bir entegrasyon durumunda Türk bankacılık sektörünün Avrupa Birliği bankacılık sektörü karşısındaki durumu ortaya konulmaya çalışılmış uyum içinde olan ve henüz uyum sağlanamamış konular ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Türk bankacılık sektörü Avrupa Birliği bankacılık sektörü ile mukayese edildiğinde olası bir entegrasyon durumunda ortaya çıkması muhtemel sorunların bankacılık alanından çok makro ekonomik alanda belireceği ortadadır. Mevzuat açısından değerlendirildiğinde önemli farklılıkların olmadığı görülmektedir. Mevcut farklı düzenlemeler ise birliğe üyeliğe engel teşkil etmeyecek düzeydedir. Uyum sürecinde son yıllarda alınan tedbirlerle Türk bankacılık sektörü’nün, Avrupa Birliği bankacılık sektörü ile kolayca entegre olabilecek bir konumda bulunduğu ortadadır.

BANKING SECTOR IN TURKEY AND ITS INTEGRATION PROCESS TO EUROPEAN UNION In the way of being a member to European Union, Turkey has to achieve many criters in policy, economics and law. Economic criters seems to be the most important criters. Banking sector in Turkey and in world is in connect with many other sectors. İn a situation like this, it is very important to search and understand the sector. With this study, banking sector in Turkey and in European Union are compared and it is tried to explain the latest situation in this both sector and it is tried to be explained the differences between two sectors, before a probable integration to European Union. When the Tukish banking sector and the European banking sector are compared, it seems thaht the probable problems for the integration are about the macro economical situation, but it is not about the banking system problems. İt is easy to see that there is not much differences about the subjects under discussions. The existing differences are not strong to block the integration process. It seems that the banking sector in Turkey ready for being a member of union. Especially with the precautions in last years it is getting much ready for the integration.
Keywords: Avrupa Birliği_Türkiye; Bankalar ve Bankacılık; Bankalar ve Bankacılık_Türkiye