Havanın yol açtığı kuruluşun ve irrigasyonun tendon yüzeyinde yapışıklık oluşumu üzerine etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Amaç: Bu çal›flman›n amac› havaya maruz kalan tendon d›fl yüzeyinin kurumas›n›n yap›fl›kl›k oluflumu üzerindeki etkilerini de¤erlendirmek idi. Çal›flma plan›: Altm›fl adet beyaz Yeni Zelanda tavflan›n›n Aflil tendonlar› cerrahi uygulanarak ortaya ç›kar›ld› ve de¤erlendirildi. Kontrol grubundakiler (Grup 1) beklenmeden sütüre edilirken, Grup 2’de- ki tendonlar 60 dakika boyunca hava ile temasa maruz b›rak›ld›; Grup 3’teki tendonlar ise 60 dakika- l›k havayla temas› s›ras›nda düzenli olarak serum fizyolojik ile ›slat›ld›. Klinik muayenesi yap›lan tav- flanlar›n yar›s› operasyondan 3 hafta sonra, di¤er yar›s› da operasyondan 6 hafta sonra sakrifiye edildi. Bulgular: Havaya maruz kalan tüm tendonlarda hafif veya orta düzeyde yap›fl›kl›k gözlendi. Havayla temas s›ras›nda ›slat›lan ve ›slat›lmayan gruplar aras›nda yap›fl›kl›k miktar› aç›s›ndan anlaml› bir fark bulunmazken, bu gruplarla kontrol grubu aras›nda yap›fl›kl›k aç›s›ndan anlaml› fark gözlendi. Klinik muayenede hayvanlar›n arka bacaklar›nda herhangi bir k›s›tlama veya kontraktüre rastlanmad›. Ç›kar›mlar: Tendonlar ›slat›lm›fl olsun veya olmas›n, altm›fl dakikay› aflmayan giriflimlerde tendon çevresinde oluflan yap›fl›kl›klarda anlaml› bir farkl›l›k oluflmamaktad›r.
Keywords: Cerrahi