Team climate and job satisfaction with relation to hospital type and profession - Kerimoğlu, Başak (My University, 2002)
Bu çalışmanın amacı, takım iklimi ve iş tatmininin hastane tipine ve meslek grubuna gore olan ilişkisini incelemektir. Takım iklimi olarak geçen kavram, kişilerin ait oldukları grupları, sosyal düzenleri, kişisel tanımları olarak tarif edilmiştir. Meslek gruplarının ve hastane tipinin (üniversite hastanesi veya özel hastane) birer bağımsız değişken olarak iş tatmini ve takım iklimi ilişkisinde etkili olup olmadığına bakılmıştır. Sağlık sektöründe çalışan 223 kişilik bir örneklem grubu üzerinde yapılan araştırmada, takım iklimini ölçmek için Takım İklimi Envanteri (TCI), iş tatminini ölçmek içinse Minnesota İş Tatmini Ölçeği (MJS) kullanıldı. Bu iki ölçek yüksek bir korelasyonla birbiriyle ilintili çıktı. Araştırmaya 5 farklı hastaneden 28 takım katıldı. Bu takımlarda, 67 doktor, 79 hemşire ve 77 teknik destek personeli yer alıyordu. Üniversite hastaneleri ve özel hastaneler takım iklimi ve iş tatmini puanlarına göre karşılaştırıldı. Aynı şekilde doktorlar, hemşireler ve teknik destek grubu için de bu iki değişkene göre farklılık olup olmadığına bakıldı. Veriler incelendiğinde hastane tipinin gerek takım iklimine gerekse iş tatminine etkisi olmadığı görüldü Ancak bu sonuç, hastanelerin karakteriyle ilgili farklı özellikleri de gruplama yaparken dikkate almamız gerektiğini düşündürdü. Hastane gruplarını sadece özel ve üniversite diye ayırarak elimizdeki bilginin bir kısmını kaybettiğimiz düşünülerek yeni gruplamaya gidildi. Örneklem grubundaki hastanelerin bir kısmı Ankara'dan bir kısmı İstanbul'dan seçilmişti. Faaliyette bulunulan şehrin kültüre ve dolayısıyla iklime etkisi olabileceği düşünülerek, bu iki şehirdeki hastaneler birbirinden ayrıldı. Ayrıca faaliyet sürelerinin de sonuçları etkileyebileceği düşünüldüğü için gruplamada kuruluş yılları da dikkate alındı. Bu durumda hastaneler arasında farklılık bulundu ve elde edilen bu sonuç üzerine, takım ikliminin ve iş tatminin çok değişkenli kavramlar olduğu ve bu değişkenlerden iki tanesinin faaliyette bulunulan yer ve işletim süresi olabileceği önerildi. Meslek grubunun etkisine bakıldığında, doktorlar ve teknik destek grubu için herhangi bir farklılık bulunamadı ancak hemşireler tüm diğer gruptan hem iş tatmininde hem de takım ikliminde çok düşük puan alarak ayrıldı.
Keywords: Hastane Yönetimi