İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve Türk Ceza Kanunu bağlamında işkence suçu - Yılmaz, Talha (My University, 2020)
Tarihin sayfalarında yer alan siyah bir leke olarak tanımlanabilecek işkence birçok ülketarafından uygulanan bir yöntem olmuştur. Geçmişte yasal bir sorgulama mekanizması olarakgörülen işkencenin kaldırılması, Aydınlanma Çağı düşünürlerinin geliştirmiş olduğu fikirlersayesinde olmuş ve günümüzde işkence artık yasak bir fiil olarak kabul olunmuştur. İşkenceninoluşturduğu bireysel ve toplumsal zararlar işkencenin birçok uluslararası metnin konusunu teşkiletmesine sebep olmuş ve günümüz modern toplumu işkenceyi artık insan hakları ihlalleri arasındaen başta gelenler arasında kabul etmiştir.Yüksek lisans tez çalışmamızın konusu olan işkence fiili hem ulusal hem de uluslararasıdüzeyde çalışmamızda incelenmiştir. Bu bakımdan çalışmamızın birinci bölümünde işkencekavramı, işkencenin tarihsel gelişim süreci ve işkence ile ilgili uluslararası belgeler incelenmiştir.Akabinde günümüzün önemli uluslararası sözleşmeleri arasında görebileceğimiz İnsan HaklarıAvrupa Sözleşmesi’nin üçüncü maddesi kapsamında düzenlenen işkence yasağına çalışmamızdayer verilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ulusal düzeyde işkencenin yasaklanması konuedilmiş ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu madde 94’te yer alan bu suçun unsurları incelenmiştir.Çalışmamızın dördüncü bölümünde işkence suçunun özel görünüş hallerine yer verilirken sonbölümde işkence suçunun yaptırımı, yargılama usulü ve zamanaşımı incelenmiştir.

Torture that can be defined as a black spot in the pages of history was a method that hasimplemented by many countries. Abolition of torture that had seen as a legal inquiry system in thepast was the result of the ideas of the thinkers in Age of Enlightenment and now, torture has beenaccepted as a prohibited act. Individual and social harm of torture led the torture to be the issue ofmany international contracts and modern society of today accepts torture as one of the leadingviolations of human rights.Act of torture which is the subject of our master thesis was examined in the contextof both national and international level. In the first chapter of our study; the definition of torture,historical development of torture and international documents about torture was examined.Theninformations about the prohibiton of torture in the context of article three of European Conventionof Human Rights that we can see as one of the prominent international contracts of today wasgiven. In the third section of our study, prohibiton of torture within national level was handled andelements of this crime on article 94 in Turkish Penal Code numbered 5237 was examined. Whilethe special form of appearance of torture crime was handled in our fourth section of our study;sanctions, investigation and prosecution processes and statue of limitations of torture crime wasexamined in the last section.
Keywords: Aşağılayıcı Muamele ve Ceza; Degrading Treatment and Punishment; European Convention of Human Rights; Human Dignity; Inhuman Treatment and Punishment; İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi; İnsan Onuru; İnsanlıkdışı Muamele ve Ceza; İşkence; Kamu hukuku; Public law; Torture; Turkish Penal Code; Türk Ceza Kanunu