Ergenlerin çevrim içi-yüz yüze iletişimde kendini açma düzeylerinin kişiler arası güven, utangaçlık ve sosyal ilişki gereksinimi açısından incelenmesi - Kamak, Emine (My University, 2021)
Bu araştırmada, ergenlerin çevrim içi-yüz yüze iletişimde kendini açma düzeylerinin kişilerarası güven, utangaçlık ve sosyal ilişki gereksinimleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır.Ayrıca çalışmada, ergenlerin çevrim içi-yüz yüze kendini açma düzeyleri cinsiyet, kardeşsayısı, doğum sırası, ebeveynlerin eğitim, birliktelik, çalışma durumları ile internettegeçirilen zaman gibi demografik özellikler açısından da incelenmiştir. Araştırmanın evrenini2020-2021 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Çekmeköy ilçesindeki Anadolu liselerindeokumakta olan öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemi ise, İstanbul ili Çekmeköy ilçesindekiAnadolu liselerinden uygun örnekleme yoluyla seçilen 165’i kız, 141’i erkek olmak üzeretoplam 306 lise son sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Katılımcılara, “Kendini AçmaÖlçeği”, “İlişkilerde Güven Ölçeği”, “Utangaçlık Ölçeği” “Sosyal İlişki GereksinimiÖlçeği” ile “Kişisel Bilgi Formu” uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analiziiçin SPSS 15,00 paket kullanılmış olup, Bağımlı Grup t Testi, Bağımsız Grup tTesti, Kruskal Wallis-H Testi, Mann Whitney-U Testi, Tek Yönlü Çok Değişkenli ANOVA(MANOVA) Testi, Scheffe Çoklu Karşılaştırma Analizi ile Çoklu Regresyon Analiziyöntemleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, ergenlerin kendini açmadüzeylerinin çevrim içi-yüz yüze ortamları tercih etmelerine göre değiştiği bulunmuştur.Ergenlerin yüz yüze iletişimde kendini açmayı çevrim içi kendini açmaya göre daha fazlatercih ettiği görülmüştür. Ancak cinsiyet, kardeş sayısı, doğum sırası, ebeveynlerin eğitim,birliktelik, çalışma ve internette geçirilen zaman gibi diğer değişkenler farklılığa sebepolmamaktadır. Ayrıca kişiler arası güven, utangaçlık ve sosyal ilişki gereksinimi düzeylerinegöre çevrim içi-yüz yüz kendini açma düzeylerinde anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur.Sonuçlara göre kişiler arası güven, utangaçlık ve sosyal ilişki gereksinimi ile çevrim içikendini açma orta düzeyde ilişkilidir ve kişiler arası güven, utangaçlık ve sosyal ilişkigereksinimi, çevrim içi kendini açma puanlarındaki toplam varyansın yaklaşık %8’iniaçıklamaktadır. Kişiler arası güven, utangaçlık ve sosyal ilişki gereksinimi ile yüz yüzekendini açma arasında orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca, kişilerarası güven, utangaçlık ve sosyal ilişki gereksinimi, yüz yüze kendini açma puanlarındakitoplam varyansın yaklaşık %13’ünü açıklamaktadır. Başka bir deyişle, güven, utangaçlık vesosyal ilişki gereksinimi düzeyleri birlikte ele alındığında çevrim içi-yüz yüz kendini açmadüzeylerini etkilemektedir. Çevrim içi kendini açma üzerinde sadece utangaçlık anlamlıdüzeyde etkili olurken; yüz yüze kendini açma üzerinde utangaçlık ve kişiler arası güveninetkili olduğu görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, alan yazındaki diğer araştırma sonuçları kapsamında tartışılmıştır. Uygulayıcılara ve araştırmacılara çeşitli önerilersunulmuştur.

In this study, it was aimed to examine adolescents' level of self-disclosure in online and faceto-face communication in terms of interpersonal trust, shyness and social relationship needs.In addition, the online and face-to-face self-disclosure levels of adolescents were examinedin terms of demographic characteristics such as gender, number of siblings, birth order,parents' education, togetherness, working status, and time spent on the Internet. Thepopulation of the study consists of students studying in Anatolian high schools in Çekmeköyin Istanbul, in the 2020-2021 academic year. Its sample consists of 306 senior high schoolstudents, 165 of whom are girls and 141 are boys, selected through appropriate samplingfrom Anatolian high schools in Çekmeköy in Istanbul. “Self-Disclosure Scale”, “Trust inRelationship Scale”, “Shyness Scale” “Need for Relatedness Scale” and “PersonalInformation Form” were applied to the participants. The SPSS 15.00 package program wasused for the analysis of the data obtained in the study, and the Dependent Group t Test,Independent Group t Test, Kruskal Wallis-H Test, Mann Whitney-U Test, One WayMultivariate ANOVA (MANOVA) Test, Scheffe Multiple Comparison Analysis andMultiple Regression Analysis methods were used. As a result of the analysis, self-disclosurelevels of adolescents vary according to their preference of face to face or online settings. Itis seen that adolescents prefer to disclose themselves in face-to-face communication ratherthan online self-disclosure. However, online, and face-to-face self-disclosure levels did notdiffer significantly according to the variables of gender, number of siblings, birth order,parental education, togetherness, work, and time spent on the internet. According to theresults, trust, shyness, and need for relatedness are moderately correlated with online selfdisclosure, and trust, shyness, and need for relatedness explain about 8% of the total variancein online self-disclosure scores. Trust, shyness and need for relatedness were found to havea moderate and significant relationship with face-to-face self-disclosure. In addition, trust,shyness, and need for relatedness explain about 13% of the total variance in face-to-faceself-disclosure scores. In other words, when the levels of trust, shyness and need forrelatedness are taken together, they affect the online-face-to-face self-disclosure levels.While only shyness had a significant effect on online self-disclosure; shyness andinterpersonal trust were found to have an effect on face-to-face self-disclosure. The resultsobtained from the research have been discussed within the extent of other research results inthe literature; various suggestions have been offered to practitioners and researchers.
The investigation of adolescents’ self-disclosure level in online and face to face communication in terms of interpersonal trust, shyness and need for relatedness
Keywords: Education; Eğitim; interpersonal trust; Kendini açma; kişiler arası güven; need for relatedness; Psikolojik danışmanlık ve rehberlik; Psychological counseling and guidance; shyness; sosyal ilişki gereksinimi Self-disclosure; utangaçlık