Sosyal ticarette deneyimleyicilerin güvenilirliğinin satın alma potansiyeline etkisi - Enginay, İrem (My University, 2022)
Web 2.0 teknolojisi ile online ortamda tek yönlü paylaşımların sona ermesi ve mobil teknolojilerin ilerlemesiyle herkesin internete kolayca erişebilme imkânı bulması, bu alandaki hareketliliği arttırmıştır. Artık dileyen herkes, dilediği konuda dilediği yazı, fotoğraf ya da videoyu sosyal medya da denen internet platformlarında paylaşabilmekte ve bu paylaşımlarına başka kullanıcılar tarafından yorum ve beğeni alabilmektedir. Belirli konseptlerde düzenli olarak paylaşım yapan bazı kişilerin internet üzerindeki sosyal ağ platformlarında oluşturduğu topluluklar ve yaptıkları paylaşımlar, diğer kullanıcılar tarafından ilgi çekici bulunmakta ve takip edilmektedir. Online platformlarda adını duyurmak, ürün ve hizmetlerini hedef kitleye duyurmak isteyen şirketler ise bu dijital kanaat önderlerini kullanarak, ulaşmak istedikleri hedef kitleye geleneksel pazarlama yöntemlerine kıyasla daha kolay ve ucuz yoldan ulaşabilmektedir. Deneyimleyici (influencer) adı verilen bu sosyal ağ ünlüleri ile iş birlikleri yaparak, ürünlerinin istedikleri hedef kitleye tanıtılmasını sağlamaktadırlar. İçinde bulunduğumuz çağda dijital içerik üretimini bir meslek haline getiren deneyimleyicilerin zamanla sayılarının artması ve paylaşımlarının büyük bir kısmını bu iş birliklerine ayırması, kullanıcıların sosyal medyada yoğun şekilde ücretli iş birliği paylaşımlarına maruz kalmalarına neden olmaktadır. Bu durum sosyal ağ kullanıcılarını hangi paylaşımın samimi, hangisinin maddi kazanç amaçlı olduğunu sorgulamaya itmektedir. Yapılan tanıtımların samimi olup olmadığı konusunda ikilemde kalan takipçilerin tanıtılan ürünü ya da hizmeti satın alma potansiyeli de bu sebeple azalmaktadır. Web 2.0 teknolojilerinin ve sosyal ağ platformlarının pazarlama amacıyla kullanılması sosyal ticaret olarak tanımlanır. Dijital içerik üreticilerinin sosyal ticaret ile maddi kazanç elde etmeye başlamaları, mesleğe olan ilgiyi arttırmıştır. Bu çalışmada deneyimleyicilerin paylaşımlarının önemli bir kısmını bu iş birliklerine ayırmalarının zamanla kullanıcılar üzerinde olumsuz etki bırakması ve bu kişilerin paylaşımlarına olan güveni azaltması üzerine bir araştırma yapılmıştır.

The end of one-way sharing in the online environment with Web 2.0 technology and the fact that everyone can easily access the internet with the advancement of mobile technologies has increased mobility in this area. Anyone who wishes can share any article, photo, or video on any subject on the internet platforms, also called social media, and receive comments and likes from other users. The communities are created by some people who regularly share certain concepts on social networking platforms on the internet, and the shares they make are exciting and followed by other users. Companies that want to make their name known on online platforms and announce their products and services to the target audience can reach the target audience. They want to achieve more effortlessly and cheaply than traditional marketing methods by using these digital opinion leaders. By collaborating with these social network celebrities, called influencers, they ensure that their products are promoted to the target audience they want. The increase in the number of experiencers has made digital content production a profession in our age. They allocate a large part of their shares to these collaborations, which causes users to be heavily exposed to paid collaboration sharing on social media. This situation pushes social network users to question which post is sincere and which one is for financial gain. For this reason, the potential of the followers to buy the promoted product or service, who are in a dilemma about whether the promotions are sincere or not, decreases. Web 2.0 technologies and social networking platforms are defined as social commerce for marketing purposes. The fact that digital content producers started to make financial gains through social commerce has increased the interest in the profession. In this study, research was conducted on the fact that the experiencers devoting a significant part of their shares to these collaborations have a negative effect on users over time and reduce the trust of these people in their claims.
Keywords: Commerce; Deneyimleyici (Influencer); Güvenilirlik Social Media; Influencers; Reliability; Social aspects; Social Commerce; Sosyal medya; Sosyal Ticaret; Sosyal yönleri; Ticaret