Yerel Tarih Öğretim Yöntemini Sosyal Bilgiler Dersinde Kullanmak: Yanı Başında_x000D_ Olan Geçmişi Görmek ve Duyumsamak - TUNCEL, GÜL; KABAPINAR, YÜCEL (My University, 2020)
Sosyal Bilgiler öğretimi alanında meydana gelen birtakım değişimler beraberinde yeni öğretim_x000D_ yöntem ve tekniklerinin de gündeme gelmesini sağlamıştır. Bu yöntemler arasında yer alan yerel_x000D_ tarih, öğrencilerin değişim ve süreklilik kavramları çerçevesinde geçmiş ve günümüz arasında_x000D_ bağlantı kurmalarını sağlayan bir yöntem olarak Sosyal Bilgiler Öğretim Programı’nda daha fazla yer_x000D_ bulmaya başlamıştır. Yerel tarih öğretim yönteminin programda yer almasına rağmen uygulamada_x000D_ sınırlı kaldığı ve müze/tarihi mekân gezilerinden çok da öteye gidemediği görülmektedir._x000D_ Araştırmanın amacı, Sosyal Bilgiler dersinde yerel tarih öğretim yönteminin nasıl uygulanabileceğini,_x000D_ bu yöntemin öğrencilerin gelişimlerine katkısını ve bu süreçte yaşanılan sorunları saptamak olarak_x000D_ belirlenmiştir. Araştırma nitel bir çalışma olup eylem araştırması olarak modellenmiştir._x000D_ Araştırmanın çalışma grubunu özel bir ortaokulun 6. sınıfında eğitim görmekte olan 22 öğrenci_x000D_ oluşturmaktadır. Araştırmanın uygulaması 11 haftalık zaman diliminde gerçekleştirilmiştir._x000D_ Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı ve öğrenci günlükleri ve öğrenci proje ödevleri_x000D_ kullanılmıştır. Öğrenci proje değerlendirme açık uçlu anketinden elde edilen veriler içerik analizi ile_x000D_ analiz edilmiştir. Öğrenci proje ödevleri ise araştırmacı tarafından hazırlanan “Yerel Tarih Proje_x000D_ Değerlendirme Rubriği” kullanılarak değerlendirilmiştir. “Küçük Tarihçiler Günümüzdeki Geçmişin_x000D_ İzini Sürüyor: Bir Yerel Tarih Projesi” adıyla hayata geçirilen proje sürecinde verilen yerel tarih_x000D_ eğitiminin ardından öğrencilere birer küçük tarihçi rolü verilmiştir. Tarihi Hacı Bekir Lokumcusu_x000D_ (1777-Bahçekapı), Pandeli Restoran (1901-Eminönü), Kanaat Lokantası (1933-Üsküdar), Bitlis_x000D_ Yöresel Yemekleri, Makedon Türkleri Geleneksel Kıyafetleri, Elmalı Konak (Antalya-Elmalı’da_x000D_ Boyralar Köyü) öğrencilerin yerel tarih projesi kapsamında incelediği konulardan bazılarıdır. Sonuç_x000D_ olarak öğrencilerin araştırma öncesindeki tarih ve yerel tarih kavramına ilişkin algılarında araştırma_x000D_ sonrasında görece değişikliğin meydana geldiği ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin gerçekleştirdikleri yerel_x000D_ tarih projelerinin başarı oranı ise %81 olarak bulunmuştur. Araştırma bulguları sonucunda_x000D_ öğrencilerin yerel tarih proje süresince çeşitli zorluklar yaşadıkları, bununla birlikte yerel tarih_x000D_ öğretim yönteminin öğrencilerin akademik, kişisel, sosyal gelişimlerine olumlu katkısı olduğu_x000D_ öğrenci, veli ve araştırmacı görüşleriyle belirlenmiştir

Certain changes in Social Studies education have brought along new methods of_x000D_ instruction and new teaching techniques. Together with these changes, in accordance with the new_x000D_ Social Studies teaching approach, a variety of methods that enable students to actively engage in_x000D_ learning have come into prominence. As one of these methods, local history has gained wider_x000D_ acceptance in the Social Studies Curriculum as a method that provides an opportunity for students_x000D_ to establish a connection between the past and the present within the framework of the concepts_x000D_ of change and continuity. It has been observed that despite being in the curriculum, local history has_x000D_ been limited in application and could not go beyond field trips to museums or historical places. The_x000D_ purpose of this study is to show how the local history teaching method can be applied in Social_x000D_ Studies lessons, to identify the benefits of this method in learning and to determine the problems_x000D_ faced during this process. This hereby is a qualitative research and has been modeled as action_x000D_ research. The working group comprises of 22 students that study in the 6th grade of a private middle_x000D_ school. The research was conducted in an 11-week period. During this study, researcher and student_x000D_ journals, student projects, student project evaluation questionnaires have been used in order to_x000D_ collect data. Student project evaluation questionnaires were analyzed through content analysis._x000D_ Data collected from researcher and student journals were analyzed through descriptive analysis._x000D_ Student projects were evaluated through a ‘Local History Project Assessment Rubric’ that was_x000D_ prepared by the researcher. Following a local history education that came into being under the title_x000D_ “Little Historians Trace the Past in the Present: A Local History Project,” students have adopted roles_x000D_ as little historians and completed the phases that comprised of steps such as determining a subject,_x000D_ making research, conduction verbal history interviews, preparing reports and exhibition. Historical_x000D_ Turkish Delight Manufacturer Haji Bekir (Bahçekapı, 1777), Pandeli Restaurant (Eminönü, 1901),_x000D_ Kanaat Restaurant (Üsküdar, 1933), local Bitlis dishes, the traditional clothes of Macedonian Turks,_x000D_ Elmalı Konak (Boyralar Village, Elmalı, Antalya), are some of the issues which students researched in_x000D_ the local history project. In conclusion, students’ perception of history and local history before and_x000D_ after the research has shown a relative difference. It was found that the students have achieved a_x000D_ success rate of 81% in the local history projects that they have conducted. The research findings show that the students have encountered various problems during the local history project, yet the_x000D_ local history teaching method has contributed positively to the academic, personal and social_x000D_ development of students as reported by the students, parents and the researcher.
Using Local History Teaching Method in Social Studies Courses: Seeing and Feeling the Past Next to You