E-işletmelerde yönetim muhasebesinin rolü-gelişimi bir balanced sorecard önerisi - Ersen, Çağla (My University, 2005)
Yönetim Muhasebesinin Rolü-Gelişimi ve Bir Balanced Scorecard Önerisi İnternet teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler, işletmeler üzerinde önemli etkiler yaratmıştır. İnternet üzerinden zaman ve mekan kısıtlaması olmaksızın hızlı bilgi ve belge akışının sağlanması, işletmeler açısından yeni potansiyeller doğurmuş ve bu doğrultuda yeni işletme modelleri gelişmiştir. İnternet teknolojileri, e-işletmelere süreçlerde kısalma, maliyetlerde azalma, geniş bir müşteri profiline hitap etme, müşteri odaklı olma, kalitede iyileşme sağlanması gibi sayısız avantaj sunmaktadır. Bu avantajlardan en iyi şekilde faydalanabilmek etkin bir yönetimi gerektirmektedir. E-işletmeler yönetim muhasebesinin görev ve sorumluluk alanı kapsamında incelendiğinde; gerek e-işletmelerde yönetim muhasebesinin etkin bir rol üstlendiği gerekse internet teknolojilerinin yönetim muhasebesi üzerinde etkileri olduğu sonuçları gözlenmektedir. Bu noktada yönetim muhasebesi ve e-işletme karşılıklı olarak birbirini etkilemektedir. .E-işletmeler nitelikleri itibariyle yönetim muhasebesine yeni görev ve sorumluluklar yüklemekte; aynı şekilde yönetim muhasebesi de e-işletmelerin teknolojik alt yapılarından destek alarak yeni potansiyeller elde etmektedir. E-işletmelerin nitelikleri göz önüne alınarak yönetim muhasebesi araçları incelendiğinde; Balanced Scorecard'ın e-işletmelerin ihtiyaçlarına cevap verecek bir yönetim tekniği olarak ön plana çıktığı saptanmıştır. Tez çalışmasında bir Balanced Scorecard Modeli e-işletmeler için uygun bir yönetim aracı olarak önerilmiştir.. The Role and Development of the Controlling in E-Business and A Balanced Scorecard Modell The technological developments in recent years change all aspects of the business world. Companies use the new technologies to optimize their business processes and to achieve maximum customer satisfaction. New business forms based on the internet technologies are evolved. These new business forms are known E-Business. With the technological development the business processes have changed. The factors rapidity, quality and customer orientation are more important than ever. In accordance with these developments the new management approach are needed. The new management approaches lead to the application of the appropriate controlling instruments. This dissertation aims to describe the change and development of the controlling approach and to analyse the application of the controlling instruments in e-business. The starting point of this work ist the view that there is a interaction between e-business and controlling. As the E-Business are examined in the extent of Controlling that shows us two results: Firts of all there is an effective role of Controlling on E-Business and the other result showes the effects of the internet technologies on Controlling. At that point Controlling and e-business influence each other mutually. Because of their structure, e-business add new duties and responsibilities to Controlling and in the same way Controlling takes support from the technical infrastructure of E-Business and obtains new potantials. In this dissertation a Balanced Scorecard Model is recommended as an appropriate controlling instrument.
Keywords: Muhasebe; Yönetim Muhasebesi; Yönetim ve yardımcı hizmetler