Sermaye piyasası kurulunun halka açık şirketleri denetlemesi - Tok, Ahmet (My University, 2017)
Tezimizde, halka açık şirket kavramı, bu kavramla ilgili terminolojik tartışmalar, halka açık şirket türleri, denetim kavramı ve halka açık şirket denetiminin önemi konusuna genel bir bakış yer almaktadır. Ayrıca SPK’nın kuruluş amacı, kurumsal yapısı, işleyişi, başta düzenleme ve denetleme olmak üzere görev ve yetkileri, kurul kararlarının hukuki niteliği ve kararlara karşı başvuru yolları 2499 sayılı mülga SPKn. ve 6362 sayılı SPKn. çerçevesinde irdelenmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın temelini oluşturan ikinci bölümde, SPK’nın halka açık şirketler üzerinde denetim yetkisini kullandığı ve halka açık şirketlere müdahil olduğu hemen tüm durumlar, Kanun ve ilgili mevzuat – özellikle Kurul Tebliğleri – çerçevesinde, gerek teorik gerek pratik bakış açısıyla ele alınmıştır. Çalışmamızın son bölümünde ise, Kurulun denetiminin sonuçlarına yer verilmiştir. Bu çerçevede, Kurulun denetim faaliyetleri neticesinde tespit ettiği hukuka aykırılıkların niteliğine ve ihlalin özelliğine göre Kurula tanınan; idari para cezası tesisi gibi yaptırım uygulama, çeşitli davalar ikame etme, SPKn. kapsamındaki suçlar ile Kanunun atıf yaptığı suçlar çerçevesinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunma, bağımsız yönetim kurulu üyesi atama ile borsa kotundan çıkarma yetkisi gibi sair denetim sonuçları ele alınmıştır. Ayrıca denetimin hukuki sonuçları kapsamında SPK’nın kullandığı yetkiler örnek olaylar çerçevesinde de yansıtılmaya çalışılarak, teorik yetkilerin pratik alanda ne şekilde yansıdığı tartışılmıştır

In our thesis, we give an overview of the basic concepts of public companies, the discussions about terminology and the types of public companies, the concept of audit and the importance of supervision on publicly held companies. In addition, the Capital Markets Board of Turkey (CMB)'s organizational goals and structure, functions, duties and powers, primarily including regulatory and supervisory, the nature and legal remedies against the decision of the Board resolutions was tried to be examined within the frame of the provisions of 2499 numbered abolished the Capital Market Law and 6362 numbered Capital Market Law still in force. In the second part forms the basis of our study, almost all the cases where the CMB use supervisory powers over listed companies in the context of Law and related legislation- especially Communiqués - should have dealt with the theoretical and practical point of view. In the last part of our work, the results of the oversight of the CMB are included. In this context, according to the nature of the violations, imposing sanctions such as administrative monetary penalty, litigation authority of CMB, applying to the Public Prosecutor about the capital markets crimes related to the framework, appoint independent board members and the other measures as delisting is analyzed. Also it is discussed the scope and reflection of the theoretical powers conferred by CMB in the practical field in the framework of the legal consequences of supervision.
Keywords: Capital market; Capital Market Law; Capital Markets Board; denetim; Hisse senetleri; Investments; Law and legislation; Sermaye piyasası; Sermaye Piyasası Kanunu capital markets; Sermaye Piyasası Kurulu; Stock certificates; supervision; Turkey; Türkiye; Yasa ve yasama; Yatırımlar