Bina ve yapı eseri maliklerinin hukuki sorumluluğu (BK. m.58-59) - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Bk. m.58’de düzenlenen inceleme konusu kusursuz sorumluluk hali objektif özen gösterme borcuna dayanmaktadır. Bu sorumluğun doğabilmesi her şeyden önce bazı şartların varlığına gereklidir; olumlu şartlar, bina veya yapı eserinin bulunması ve yapım bozukluğu veya bakım eksikliğinden kaynaklanan bir zararın bulunmasıdır. Olumsuz şart ise, olayda illiyet bağını kesen bir sebebin bulunmamasıdır. Bina veya yapı eseri malikinin hukuki sorumluluğu, ilk olarak oluşan zararı tazmin etmektir. Zararı tazmin eden malikin, sorumlu kişilere rücu etmesi de 58. maddede düzenlenmiştir. Bunun yanında Bk. m.59’a göre zararın doğmasından önce üçüncü şahıslar malikten tehlikenin giderilmesini talep etme hakkına sahiptir. İnceleme konusu kusursuz sorumluluğun Borçlar kanunu tasarısındaki düzenleme şekli tatmin edici seviyededir.
Keywords: Hukuk