İMKB’de işlem gören turizm şirketlerinin mali performansının değerlendirilmesi - Erdoğan, Güleser (My University, 2014)
İMKB’DE İŞLEM GÖREN TURİZM ŞİRKETLERİNİN MALİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışmada, Borsa İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören yedi turizm şirketinin finansal tabloları kullanılarak, şirketlerin mali performansları TOPSIS yöntemi ile analiz edilmiştir. Mali performans ölçümünde ilk olarak finansal oranlar belirlenmiş ve oran analizi kullanılarak, finansal oranlar her bir şirket için ayrı ayrı hesaplanmıştır. Daha sonra hesaplanan oranlar; TOPSIS yöntemi kullanılarak genel şirket performansını gösteren tek bir puana çevrilmiştir. Ardından şirketlerinin sıralaması yapılarak, şirketlerinin derecelendirmesi tamamlanmıştır. Performans puanları en yüksek performans gösteren şirketin belirlenmesinde kullanılmıştır. 2005-2011 sürecinde yer alan yedi dönem için mali performans değerlemesi yapılmış ve elde edilen sonuçlar Temel Analiz sonuçları ile karşılaştırılmıştır.

FINANCIAL PERFORMANCE EVAULATİON OF THE TOURISM COMPANIES TRADING IN THE STOCK EXCHANGE ISTANBUL In this study, a performance measurement model is developed to rank the technological companies. Seven publicly held tourism companies trading in the Stock Exchange Istanbul are selected and seventeen financial ratios are obtained from their financial statements. Financial ratios have been used to explain and calculate values of the companies in order to discuss in detail. Then, TOPSIS method is applied to combine different ratios to obtain a single performance score. The performance scores are used to select the best performance company for the last seven years in the year between 2005-2011.
Keywords: Finans; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB); İşletme; Muhasebe_Finansman; Şirketler; Turizm; Turizm Şirketleri; Türkiye