Futbol kulüplerinin yenilik ve değişim yönetimlerinin incelenmesi - Eröğüt, Mustafa (My University, 2023)
Amaç: Bu araştırmanın amacı futbol kulüplerinin yenilik ve değişim yönetimlerinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklem grubunu 2021-2022 futbol sezonunda Avrupa’nın beş büyük liginde mücadele eden futbol kulüplerini temsilen 10 profesyonel yönetici oluşturmaktadır. Araştırmaya katılım gösteren profesyonel futbol yöneticilerine yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Katılımcıların yaşları 30 ile 45 arasında değişmekte olup, 6’ı üniversite mezunu iken, 4’ü ise yüksek lisans mezunudur. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle analiz edilmiştir. Bulgular: İçerik analizi sonucunda oluşturulan temalar kulüplerin yenilik ve değişim yönetimleri yaklaşımları, kulüplerin yenilik ve değişim yönetimlerinde teknoloji kullanımı, kulüplerin yenilik ve değişim yönetimlerindeki sorunlar, kulüplerin yenilik ve değişim yönetimlerindeki planlamaları ve kulüplerin yenilik ve değişim yönetimlerinde etkili temel unsurlar başlıkları altında toplanmıştır. Kulüplerin yenilik ve değişim yönetimleri yaklaşımı teması incelendiğinde kişisel ve kurumsal faktörler alt temaları, kulüplerin yenilik ve değişim yönetimlerinde teknoloji kullanımı teması incelendiğinde; mekan düzenlemesine ilişkin teknoloji kullanımı, taraftar ilişkilerinde teknoloji kullanımı ve veri güdümlü yaklaşımın yönetimi alt temaları, kulüplerin yenilik ve değişim yönetimlerindeki sorunlar teması incelendiğinde; yönetimsel ve insan kaynağına ilişkin sorunlar ve ekonomik sorunlar alt temaları, kulüplerin yenilik ve değişim yönetimlerindeki planlamaları teması incelendiğinde; mekana ilişkin planlamalar, taraftara ilişkin planlamalar ve kurumsal planlamalar alt temaları, kulüplerin yenilik ve değişim yönetimlerinde etkili temel unsurlar teması incelendiğinde ise, iç çevre unsurları ve dış çevre unsurları alt temaları ortaya çıkmıştır. Sonuç: Futbol kulüplerinin yenilik ve değişim yönetimlerine ilişkin süreçlerde istekli olmaları, değişime ve yeniliğe ilişkin pozitif algılarının olması, yeni fırsatlarının olması, bir amacının olması, teknolojinin etkili ve verimli bir şekilde kullanılması ve taraftar deneyimlerinin iyileştirilmesi ve dinamik olması şeklinde olumlu yanlarının olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, futbol kulüplerinin yenilik ve değişim yönetimlerine ilişkin süreçlerde başarısızlık korkularının olmaması gerektiği, yeni teknolojik ve hizmetlerin maliyetlerinin yüksek olması, deneyimli personel eksikliğinin olması, değişime karşı direncin olması, kısıtlı bütçelerinin olması şeklindeki olumsuz algılar katılımcılar tarafından dile getirmiştir.

Objective: This study aimed to examine the innovation and change management of football clubs. Following the aim, the qualitative research method was used in the research. Material and Methods: The sample group for the study consisted of 10 football clubs competing in the five major football leagues of Europe (England, Spain, Germany, Italy and France) in the 2021-2022 football season. A semi-structured interview technique was applied to 10 professional football managers who participated in the study. The ages of the participants varied between 30 and 45, 6 of them were university graduates and 4 of them graduated with master's degrees. The data obtained from the interviews were analyzed with the content analysis technique. Results: The themes created because of the content analysis were grouped under the headings of the clubs' approach to innovation and change management, the use of technology in the innovation and change management of the clubs, the problems in the innovation and change management of the clubs, the planning of the clubs in the innovation and change management, and the main factors effective in the innovation and change management of the clubs. When the theme of the innovation and change management approach of the clubs was examined; It consisted of the sub-themes of technology used in space arrangement, the technology used in fan relations and data-driven approach management. When the theme of problems in the innovation and change management of clubs was examined; When the sub-themes of managerial and human resource problems and economic problems were examined, the club's plans for innovation and change management were examined; When the sub-themes of space- related planning, fan-related planning and corporate planning were examined, and the main factors effective in the innovation and change management of clubs were examined, the sub- themes of internal environmental elements and external environmental elements have emerged. Conclusion: it was understood that football clubs had positive aspects in terms of being willing in the processes of innovation and change management, having positive perceptions about change and innovation, having new opportunities, having a purpose, effective and efficient use of technology and improving fan experience and being dynamic. Besides, negative perceptions such as football clubs should not afraid of failure in innovation and change management processes, the high costs of new technologies and services, lack of experienced personnel, resistance shown to change, and having limited budgets were expressed by the participants.
İnvestigation of innovation and change management of football clubs
Keywords: Athletic clubs; Change Management; Değişim Yönetimi; Football Club; Futbol Kulüpleri; Innovation; Spor Kulüpleri; Yenilik